Kultúra

2015.04.14. 16:57

Élet a háború alatt

Áremelkedések, beszolgáltatások, élelmiszer- és nyersanyaghiány – a város jelentős veszteségeket szenvedett az első világháború során, mely időszakra a megszorítások, elvonások voltak jellemzőek.

Kutasi Zsófia

Kákonyi Anna, történész, muzeológus előadásából kiderült, Veszprém a kiegyezés utáni időszak fellendülése, a gazdasági és infrastrukturális fejlődés, pezsgő kulturális élet korszakából lépett át az első világháború évtizedébe. A századforduló táján ugyan már megmutatkoztak a „boldog békeidők” mögött rejlő társadalmi és gazdasági problémák, de arra, az élet minden területét átszövő változásra, amelyet a háború évei és következményei jelentettek, senki nem volt felkészülve.

Az 1910-es évek eleje már a háborús készülődés jegyében telt. A haderő bővítés 1913-ban elkezdődött, többek között hadi törvénycikkek, rendészeti intézkedések léptek hatályba.

- A hadüzenettel szinte egy időben megjelent az általános mozgósítás híre. Gazdasági óvintézkedéseket jelentettek be, valamint az egyház is felhívást tett gyónáshoz és áldozáshoz. Az akkor közel tizenötezer lakost számláló Veszprém élete felbolydult – hangzott el az előadáson.

Az első világháború kitörésekor, az akkor közel tizenötezer lakost számláló Veszprém élete felbolydult – hangzott el az előadáson. A fotón az előadó, Kákonyi Anna történész muzeológus
Fotó: Kutasi Zsófia

A háború kitörésekor világossá vált, hogy a város további fejlesztésére infrastruktúra, középületek, intézmények tekintetében a jövőben nem lesz mód. Az ország a háború céljainak támogatására állította át a gazdaságot. A hónapok és évek múlásával a hadi célok a lakosságtól is egyre nagyobb áldozatokat követeltek: újságcikkek és plakátok sora buzdított hadikölcsönök jegyzésére, szólított fel takarékosságra, különböző élelmiszerekről és árucikkekről való lemondásra, jelentett be jegyrendszert vagy rekvirálást. 1915-től a sütőipari termékeket jegyre lehetett kapni, 1916-tól pedig már gyakorlatilag mindent - központilag meghatározott fejadagok voltak.

Mindeközben iskolákat alakították át kórházzá, az ipari üzemek termelését és a közlekedést a háború szolgálatába helyezték.

A fiatal városi és vármegyei kulturális intézmények élete is nehezebbé vált; a társasági események korábbi mozgatórugói, a különböző egyesületek összejövetelei megritkultak, szinte csak háborús jótékonysági rendezvényekre szorítkoztak. A mindennapok legnagyobb terhe sok családban a sorra bevonuló férfiak hiánya és esetleges elvesztése volt.Legrosszabb helyzetben a hadiözvegyek, hadiárvák, hadirokkantak voltak.

A Veszprém élete az I. világháború alatt című Múzeumi Szabadegyetemi előadás a város háborús éveibe nyújtott bepillantást a múzeum gyűjteményén alapuló forrásokra, hirdetmények, röplapok, nyomtatványokra is támaszkodva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!