Kultúra

2015.04.13. 19:34

Versben a hazaszeretet

A jó versmondáshoz a mű értelmi feldolgozáson kívül az érzelmek tolmácsolása is szükséges - mondta Fehér Ildikó zsűrielnök a Nagy László szavalóverseny résztvevőinek.

Penk Tímea

Himnusz minden időben címmel rendezett vers- és prózamondó találkozót a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ és a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány. A versenyre egy Nagy László-vers, próza vagy műfordítás, valamint egy szabadon választott magyar mű megjelölésével lehetett nevezni általános iskola felső tagozatos, középiskolás és felnőtt korosztályban. A kétnapos programon a vendégek meglátogatták az iszkázi Nagy László-emlékházat, ahol fellépett a Sebő Együttes, majd az ajaki művelődési központban Fehér Ildikó színművésszel és Kósa Ferenc filmrendezővel beszélgettek Nagy László emberképe, felelős költészete címmel.

Az eredményhirdetésen Fehér Ildikó elmondta, hogy tizedszer vesz részt a zsűri munkájában.

- Kialakult itt egy bensőséges közönség, és minőségi változást érzékeltem a versek választása terén. Olyan költők jelentek meg, akik korábban nem voltak itt. Keresgéljenek a kortárs költők között - biztatta a fiatalokat Fehér Ildikó, aki szerint a versmondás nemcsak a szöveg értelmi feldolgozásából áll, hanem a művet érzelmileg is fel kell vállalni és tolmácsolni.

Kósa Ferenc egy hetvenes évekbeli történetet idézett fel a hazaszeretetről. Egy család Svájcba költözött, és magukkal vitték a pulikutyájukat. Eltűnt a kutya, és néhány hónap múlva a család régi házában, a Tisza-menti faluban találtak rá.

- Ez a hazaszeretet - hangsúlyozta a filmrendező, majd Nagy László Pozsgay Imréhez intézett szavait idézte: "ha Magyarország kulturális minisztere akarsz lenni, minden nap gondolj erre a pulikutyára". Kósa Ferenc arról is beszélt, hogy egy vers megírásához nagy bátorság kell: a költő az ismeretlenbe veti magát és nem szabad félnie - fogalmazott, de a vers elmondásához is bátorság kell.

Bábics Valéria, az ajkai művelődési központ igazgatója megköszönte a szavalóknak és a felkészítő tanároknak a részvételt, majd Nagy László fia, Nagy András oklevéllel jutalmazta a résztvevőknek.

Ácsa Anna adta át a díjakat az ötödik-hatodik osztályos tanulóknak, akik közül első helyezést ért el Aranyos Csenge, az ajkarendeki Laschober Mária Általános Iskola tanulója. Második lett Tárkányi Nagy Roberta, a zirci Reguly Antal Általános Iskolából.

Horváth Tibor a hetedik-nyolcadik osztályos diákoknak adta át a díjakat. Első helyezést ért el Csonka Johanna, a pápai Szent István Általános Iskola tanulója. Második Sziránszki Klaudia, a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola diákja. A harmadik Aranyos Anna, az ajkarendeki Laschober Mária Általános Iskolából. Negyedik Turi Boglárka a noszlopi általános iskolából, ötödik Szabó Joachim, a nyirádi Erzsébet királyné Általános Iskola tanulója. Hatodik Takács Panna, a sümegi Ramasetter Általános Iskolából.

A középiskolások díjait Gál Zsigmondné adta át. Első helyezést ért el Bognár Dávid, az ajkai Fekete-Vörösmarty iskola tanulója. Második Némedi Emese a szabadkai Svetozar Markovic Gimnáziumból. Harmadik Babina Csaba István a pápai Türr gimnáziumból és Petovári Anna a szombathelyi Bolya gimnáziumból.

A felnőtt versmondók díjait Fenyvesi Ottó adta át. Első lett első Rizsányi Attila, aki Szabadkáról érkezett. Második a szabadkai Miklenovics Aranka, harmadik a körmendi Rajner Tibor, negyedik az ajkai Vajai Károlyné.

A Fekete István Irodalmi Társaság különdíját Kósa Ferenc adta át Szabó Joachimnek. A találkozón Sziránszki Klaudia tolmácsolta legszebben a Nagy László-verset, a különdíjat Fehér Ildikó adta át. Kósa Ferenc a saját különdíját Csonka Johannának adta.

A felkészítő tanárokat Nagy András köszöntötte: Horváth Emmát, Ramasz Vandát, Németh Zoltánnét, Kothencz Editet, Kiss Andrásnét és Magyar Istvánnét.

Nagy Lászlóról elnevezett újabb irodalmi vetélkedőt szervez az Iszkázi Népfőiskola május 9-én Ki viszi át a szerelmet címmel. A programra április 27-ig lehet jelentkezni az Iszkázi Népfőiskolán.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!