Kultúra

2015.08.06. 12:47

Veszprém és Iszkaszentgyörgy viseli a Finnugor kulturális főváros címet jövőre

Veszprém – Veszprém a Fejér megyei Iszkaszentgyörggyel közösen viseli a Finnugor kulturális főváros címet.

Balla Emőke

Veszprém észtországi testvérvárosában, Tartuban a Finnugor népek ifjúsági szervezetének12. kongresszusán döntöttek a cím oda ítéléséről. A címért két magyar önkormányzat versengett, a zsűri mindkét pályázatot értékesnek ítélte, így 2016-ben a két közeli dunántúli településnek kell megrendezni a tervezett programsorozatot az együttműködés és partnerség jegyében.

Egymás partnerei vagyunk és nem vetélytársak, mondta Némedi Lajos. Az alpolgármester hozzátette, Veszprém az elmúlt évben is pályázott, akkor sikertelenül, idén viszont nyert, ami a pályázat aktív résztvevőinek, kidolgozóinak, Szoboszlai Andrásnak, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (VeMaFi) elnökének és Lengyel Zsoltnak, a Pannon Egyetem Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézet professzorának is köszönhető. A város eddig 10 millió forintot szavazott meg a célra, ehhez további összeget szeretne hozzá tenni. (A cím erkölcsi elismerés, anyagi támogatással nem jár.)

A Fejér megyei Iszkaszentgyörgy 2041 fős település, a finn nagykövetség 1944-45-ben a falu kastélyában kapott helyet, a településre több alkalommal ellátogatott a finn köztársasági elnök, miniszterelnök, a parlament elnöke. A falu a meglévő programokra fűzte fel az ifjúság, békés együttélés és remény tematikájú pályázatát, tájékoztatott Waliduda Dániel, az iszkaszentgyörgyi projekt koordinátora.

Lengyel Zsolt, a Pannon Egyetem professzora kiemelte: tiszteljük a finnugor együttműködés alapjait, a hagyományokat, a nyertes pályázat azonban a 21. század gondolatait, mindennapjait is tükrözi. A finnektől van mit tanulnunk: a PISA-felmérésben a finnek előkelő helyen szerepelnek, ahogyan az egyetemek is legjobbak között Európa oktatási intézményei sorában.

Szoboszlai András, a VeMaFi elnöke közölte: a városnak negyvenöt éve van Tartuval, negyvenegy éve a finnországi Rovaniemivel kapcsolata, az egyesület 1983 óta működik. A pályázat elnyerésével nem az a cél, hogy a finnugor kapcsolatot az emberekre erőltessük, hanem hogy felhívjuk a figyelmet arra, nem lehet egyedül élni a világban, mondta. Szerinte szimbolikus, hogy két dunántúli település, Veszprém és a negyven kilométerre fekvő Iszkaszentgyörgy nyert, a kettő erősítheti, kiegészítheti, színesítheti egymást.

A Finnugor kulturális főváros programjai között zenei és képzőművészeti események, tudományos konferenciák szerepelnek. Megtartják a finnugor népek hetét júniusban: észt hetet Veszprémben, finn hetet Badacsonytomajon, a kis népek hetét Zircen, magyar hetet Tihanyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!