Kultúra

2015.09.30. 16:05

A Holnapolisz tegnap is lassú lett volna – Holnapolisz (Tomorrowland)

A Holnapolisz tipikus példája annak, amikor valaki nagyot akar alkotni, de kicsit sem sikerül. A történet közhelyes és unalmas, a húzónév pedig lehúzza a filmet. Kritika.

Horváth Gábor

Holnapolisz (Tomorrowland)

Frank (George Clooney) és Casey (Britt Robertson) egyaránt kiválasztott. Előbbi évtizedekkel ezelőtt még kisfiúként, utóbbi most, tinédzser fejjel ismerkedett meg a titokzatos Holnapolisszal, amely megmutatja, hogy a világ és az emberiség veszélyben van. Az ő dolguk a megmentés, némi bonyodalom után, a titokzatos Athena (Raffey Cassidy) segítségével el is indulnak időn és téren átívelő, kalandos útjukra.

Főszereplők: George Clooney, Britt Robertson, Raffey Cassidy, Hugh Laurie.
Rendező: Brad Bird

Vontatott előtörténet

Körülbelül háromnegyed óra filmnézés után az ember viszonylag könnyedén rájön (kénytelen), hogy a Holnapolisz sztorija egy vontatott történet. Ez önmagában nem lenne probléma. Nem baj, hogy hosszú az eleje, csak történne valami. Bármi. Hiába próbáltam elővenni az általános iskolás, Disney-mozidélutánra kattant agyam (sőt, vágytam is rá, hogy elővegyem), nem találtam olyan kapaszkodót, amely magával ragadott, összekapcsolt volna a film ritmusával. Ez a mozi sajnos vánszorog, ami még a 90-es években is gáz lett volna, de most? Két érdekes jelenet között annyi idő telik el, amely alatt egy átlagtinédzser háromszor lemeríti az iPhone-ját. És így megyünk bele a minden bizonnyal izgalmasnak és különlegesnek álmodott végjátékba, amely szerintem már nem menti az előzményeket és nem bírja pozitív irányba billenteni az összképet.

Clooney erőlködik

A film húzóneve, az őszes George Clooney erőlködik, iszonyatosan, viszont Hugh Laurie egészen jó ebben a szerepben. Ahogyan a hölgyek is. Britt Robertson ideális tinisztár-alapanyag, az Athena-át játszó, 13 esztendős Raffey Cassidy pedig egyenesen tökéletes ide. A baj az alapokkal, illetve a kerettel van, a lassú történetmesélést egy igazán fantasztikus, a látványt és az izgalmakat népnevelő mondanivalóval dúsított második résszel tették volna teljessé, de túl nagyot akartak alkotni. Ha gyerekfejjel nézem, túl bonyolult, ha egy tini szemével, rettenetesen lassú, ha pedig felnőttként, borzasztóan unalmas lett a végeredmény.

Történet: 10/5
Fíling: 10/4
Karakterek: 10/5
30/14

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!