Kultúra

2015.11.19. 14:59

Elfogadni és szeretni egymást - A Gárdonyi Zoltán Kamarazenekar kapta a legtöbb szavazatot a közönségtől

Veszprém – Az idei megyei Prima Díj közönségszavazásán a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar kapta a legtöbb szavazatot.

Balla Emőke

A Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola 12–18 éves korú növendékeiből áll, negyvenen muzsikálnak az együttesben. A Csermák Antal Zeneiskola fenntartásában működő kamarazenekar 1997-ben vette fel Gárdonyi Zoltán (1906–1986) zeneszerző, zenetudós nevét. Az együttes karnagya 2005-ig Dóczi Péter volt, majd a Demel Eszter vezette Nagytücsök vonószenekar vállalta a Gárdonyi-hagyaték ápolását.

A zenekar az 1993 óta megrendezett országos zenekari versenyen minden alkalommal dobogós helyen végzett, 2014-ben az országos első helyezés és a karnagyi különdíj mellett a legjobb Bartók- interpretáció díját is elnyerte. Számos díjjal büszkélkedhet, érett zenei előadásmódjával és hangzásvilágával kivívja a közönség elismerését. Telt házas koncertet adott a Művészetek Palotája üvegtermében, fellépett az Óbudai Társaskörben, a Klassz a pARTon rendezvénysorozat nyitó hangversenyén Balatonfüreden, a Hangvillában Kendőlengetős hangvarázs címmel mutatta be műsorát, az Auer hegedűfesztivál közönségét is elbűvölte. Az együttes számos hazai és külföldi kapcsolatot ápol. Hollandiában tíznapos koncertturnén vett részt, a közeljövőben a belgiumi, neerpelti nemzetközi zenekari versenyre készül.

A Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar a Művészetek Palotájában is koncertet adott
Fotó: Gárdonyi Zoltán Kamarazenekar

A Gárdonyi kamarazenekar munkáját a hazai zenepedagógia kiemelkedő alakja, a Kokas-pedagógia jeles képviselője, Demel Eszter irányítja. A veszprémi gyerekek százainak adott zeneszeretetet, minőség iránti elkötelezettséget. Növendékeiből számos elismert előadóművész, karnagy, zenetudós lett. Mint mondja, egyedül nem tudná ezt a munkát végezni, csak kollégáival együtt, akik a szólampróbákat tartják. 1990 óta a Csermák zeneiskola szolfézstanára és zenekarvezetője; egész élete arról szól, hogyan lehet a gyerekeket motiválni. A jó zenekar ismérve a jó közösség, állítja a karnagy. Ha a gyerekek nincsenek jóban egymással, nem tisztelik egymást, nem lehet szépen együtt játszani.

Véleménye szerint az egyik legfontosabb az érzelmi nevelés. Nem lehet mechanikusan zenélni, kell, hogy a zenészek egymást elfogadják, szeressék. Sokat kell tenni azért, hogy jó közösség alakuljon ki; nem a saját, hanem a közösség érdekeit előtérbe helyezni. Huszonöt éve szervezi a zenekar sikereit megalapozó nyári táborokat, melyek közösséget formálnak, még szorosabbá teszik a fiatalok közötti kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!