Kultúra

2016.01.07. 16:02

Kiderült, mekkora összegű kulturális támogatást kapnak idén a települési önkormányzatok

Veszprém – Az állam tizennyolcmilliárd forintot juttat a 2016-os költségvetésből a települési önkormányzatok számára az általuk fenntartott, illetve támogatott kulturális intézmények feladataira az MTI értesülése szerint.

MTI

A támogatásból az előadó-művészeti szervezetek, megyei hatókörű városi múzeumok, megyei könyvtárak, valamint a települési önkormányzatok muzeális intézményei részesülnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a napokban juttatott el egy közleményt az MTI-hez, mely alapján az önkormányzatokat megillető, jogcímenként és szervezetenként megállapított támogatás éves összegét az előadó-művészeti bizottságoknak a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács által véleményezett javaslata alapján a kultúráért felelős miniszter állapítja meg. A megítélt támogatási összeg havi bontásban, nettó finanszírozás keretében jut el az érintett helyi önkormányzathoz. Az előirányzatok felosztásáról a kultúráért felelős miniszter dönt. A támogatások odaítélésénél elsődleges szempont az állami feladatellátáshoz nyújtott támogatás kiszámíthatósága, a stabil intézményi működés és a kulturális alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatások színvonalának biztosítása – olvasható a közleményben.

S. dr. Perémi Ágota, a  Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a hírrel kapcsolatban elmondta, ez a forrás várhatóan megegyezik az évente befolyó szokásos állami támogatással. Kérdés, mennyit kapnak az egyes múzeumok ebből. Természetesen örülnének, ha az összeg az eddigiekhez képest idén magasabb lenne. Az állami javak folyamatos karbantartása, gondozása, a feladat ellátásához szükséges szakmai gárda fenntartása jelentős kiadással jár. A támogatások növelése stabilabb működést eredményezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!