Kultúra

2016.03.01. 20:04

Elrejtett kollázsok - Líraian absztrakt művek Gaál Ágnes alkotásai

Balatonfűzfő - A belső érzelmeket megmutató asszociatív kollázsok láthatók Gaál Ágnes Természet közelben című kiállításán.

Marton Attila

Gróf Tibor, a tárlatnak helyet adó balatonfűzfői művelődési központ vezetője köszöntőjében arról beszélt, az intézmény tavaly év végén Vágfalvi Ottó nevét vette fel, az évadnyitó kiállításra pedig a mester egyik tanítványa, Gaál Ágnes képeit választották. A festőművész a pécsi főiskolán végzett, majd a balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskolában tanított, az elmúlt években alkotásaival mintegy harminc közös és egyéni tárlaton szerepelt.

Gaál Ágnes és Kallai Sándor festőművész a tárlatmegnyitón
Fotó: Marton Attila

Festményverseivel nem a valóság puszta leképezésére, hanem annak magára és ránk gyakorolt hatásának visszaadására törekszik, hangsúlyozta megnyitójában Kallai Sándor festőművész. Hozzátette, bár az alkotó ihletője mindenekelőtt a Balaton, a fények, a ragyogás és a tükröződések, a látvány fotóvalósága helyett annak lényegét festi: saját élményeit osztja meg a harmóniát sugárzó képeken, a táj és a környezet - fák, házak vagy a móló - zavaró tényezőit pedig elhagyja róluk. Gaál Ágnes képei Kallai Sándor szerint rejtett kollázsok, mert az előre megfestett papírszeletekből olyan ötletesen épül fel egy-egy kép, hogy azok jelenlétét még tapintással sem lehet érzékelni. A festményeken az impressziók, a benyomások dominálnak, de érvényesül az egyéni érzésvilág kivetülése is, ezért képei a tárgyilagos és látomásos határmezsgyéjén mozognak, a lírai absztrakciót a belső átélés és érzelmi gazdagság teszi lehetővé, hívta fel a figyelmet. Az alkotó festményei köz- és magángyűjteményekben is megtalálhatók, Magyarország mellett például Ausztriában és Németországban is.

A megnyitón zongorán közreműködött Kallainé Gutscher Ágnes. A tárlat március 18-áig látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!