Kultúra

2016.03.18. 19:37

Ősök útján - Kaszás Géza rendező beszélt a Lovasíjász sikeréről

Várpalota – Isten ajándékának tartom a film sikerét, noha nem elsősorban ezért készítettem a Lovasíjászt. Én egy jó filmet akartam forgatni arról a varázslatról, amit a völgyben átéltem Kassai Lajosnál.

Szabó Péter Dániel

Kaszás Géza rendező mondta el mindezt a várpalotai Thury-várban, ahol az ország más településeihez hasonlóan telt ház előtt vetítették a rendhagyó dokumentumfilmet. A bemutatót követő közönségtalálkozón őszintén beszélt a közel kétórás alkotás készítéséről és az átélt, kissé talán meglepő sikerről a rendező.

Kaszás Géza rendező a Thury-várban tartott közönségtalálkozón
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek, vallja Kassai Lajos. A filmben ehhez kapcsolódva az én alapelvem az volt, hogy ne hagyjuk a nézőket gondolkodni, a moziban semmiképp sem. Ezért zuhanunk egyik jelenetből a másikba. Azt szerettem volna ugyanis, hogy a film hasson. A bravúros képi világgal, az elhangzott gondolatokkal, amiket aztán kiemelünk a zenével és a különböző effektekkel. A film üzenete pedig sokáig benne marad az emberekben – mondta el Kaszás Géza, aki nem tagadja, óriási érzés, hogy országszerte telt házzal megy a film.

– Talán még nagyobb elismerés, hogy a vetítéseket követő közönségtalálkozókon is rengetegen itt maradnak. Vannak olyan filmes kollégáim, akik nagyon régóta rendeznek, s nagyobb büdzsével, nagyobb stábbal dolgozhatnak, ám ezt az élményt mégsem tudják átélni. Ezt én Isten ajándékának tartom, noha elsősorban nem azért készítettem a Lovasíjászt, hogy sikeres legyen. Én egy jó filmet akartam készíteni arról a varázslatról, amit a völgyben átéltem Kassai Lajosnál – mondta el a rendező.

Venczel Endre, a filmet forgalmazó cég vezetője lapunknak elmondta, nem véletlen, hogy kevés kópiával kezdték vetíteni a filmet az év elején. – Azért döntöttünk a fokozatos terjeszkedéssel számoló forgalmazási mód mellett, mert a mozik kezdetben nem hittek a filmben. Kevesen vállalták, ők is a kisebb termekben tűzték műsorra. Aztán a nézők úgymond kikövetelték maguknak, szájról szájra terjedt a híre – tette hozzá Venczel Endre, aki szerint egy dokumentumfilmtől – még ha feszegeti is a műfaj határait – különösen nagy eredmény, hogy nagyjátékfilmekhez hasonló nézettséget érjen el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!