Kultúra

2016.11.10. 18:28

Doctor Strange, minden idők legnagyobb ura

Ajka – Az idő relatív. Mondja ezt a fizikus, aki egész életét a tudományra tette fel. De vajon jól látta a dolgokat? Kis porszemek vagyunk csak a világegyetemben? Vagy mi magunk is tudjuk irányítani a különböző dimenziókat? Ilyen kérdésekre keres választ Doctor Strange.

Vajda Georgina

A milliós bevétellel büszkélkedő kasszasiker nemcsak a látványelemekre koncentrál, hanem megpróbál egy olyan spirituális közeget teremteni, amitől leesik az álla a képregényből készült filmek lojális rajongóinak. A filmben szemben álló tudomány és spiritualitás megnyit előttünk egy ismeretlen világot, ahol párhuzamos univerzumok közt utazhatunk, sötét dimenziókat ismerhetünk meg, és leküzdhetjük saját gyengeségeinket, melynek során rátalálhatunk a lelki békére.

A Nirvánába áthajló érzést a precíz sebészből átváltozó mágus, Doctor Strange a messzi keleten, a Kamar-Taj izolált, kis közösségében tapasztalhatja meg. A Himalája eldugott szegletében él egy ősmágus, aki sok-sok éve gyakorolja ezt a mágiát, s igyekszik átadni tanítványainak is a hitet, ami az alapja minden varázslatnak. Főhősünknek erre a hitre van szüksége, hogy megtalálja a gyógyuláshoz vezető utat, melynek előzményét egy súlyos baleset okozta.

A világklasszis rendező, Christopher Nolan (Batman-trilógia, Memento, Csillagok között) Eredet című filmjéhez hasonlóan itt is felhőkarcolók, utcák, városok dőlnek össze – legalábbis mi így látjuk. Valójában a tér-idő kontinuum meghajlítását ábrázolják a vásznon, és elvezetnek egy olyan dimenzióba, amelynek felfedezéséhez nincs elég nagy képességünk, hogy felfogjuk és értelmezzük. Ennek ellenére mégis lenyűgöző látvány tárul a szemünk elé.

A poénokkal és jól elhelyezett harcjelenetekkel teletűzdelt mozgókép mondanivalójában is hatásos. Egy egocentrikus, öntelt, gazdag orvosból hirtelen világok utazója válik. Célja, hogy megmentse az emberiséget, s közben saját identitása is formálódik. Megtanulja kezelni az időt, irányítani a dimenziós kapukat, és elkezd hinni. Hinni az idő változékonyságában, a valóság megváltoztatásában, és hinni önmagában, a saját erejében.

A nagy sikerű Sherlock című sorozatban is átütő alakítást nyújtó brit színész, Benedict Cumberbatch szinte lubickol Doctor Strange szerepében. Minden arcrezdülése és mozdulata arra hivatott, hogy elhitesse a nézőkkel azt, hogy mekkora erőfeszítés egy átlagos embernek túljutni a valóságon, és megteremteni egy másik világot amely valahol, egy távoli dimenzióban létezik, és csak ránk vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!