Kultúra

2016.12.13. 21:50

Lássanak jó példákat a gyerekek

Veszprém - A Csalán Egyesület szervezésében Veszprémben is megtekinthető az Őrzők kiállítás, mely a természet sokszínűségéről, a természetvédelem ezer arcáról és a természetért harcolók mindennapos küzdelméről szól.

A Csalán Egyesület - mely a Magyar Természetvédők Szövetségének tagszervezete - fontosnak tartja a természet egészének védelmét és a fenntartható fejlődés megvalósulásának elősegítését. Európában körülbelül 200 ezer állat és növény faj honos. Ez más területekkel összehasonlítva szegényes, ugyanakkor a veszélyeztetettségi arány itt a legnagyobb. Európa emlősfajainak 42 százaléka, madárfajainak 43 százaléka, a lepkefajok 45 százaléka, az édesvízi halfajok 52 százaléka fenyegetett a kihalás által.

A fajok eltűnését csak úgy lehet megállítani, ha teret adunk a természetnek, hogy dolgozzon saját rendje szerint. Nem akarjuk uralni, kitermelni és elvenni korlátlan mértékben az erőforrásait, hanem vele harmonikus viszonyban működve biztosítjuk saját szükségleteinket. A kiállítás szép példája azon lehetőségeinknek, amelyet akár egy-egy ember saját odaadásával, figyelmével meg tud tenni a természet védelméért - mondta Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

Az Őrzők kiállítás jó mintákat kínál értékes célok eléréséhez
Fotó: csalán

A kiállítás jól mutatja, hogy bár Európa-szerte számtalan természetvédelmi problémával állunk szemben, mégis saját egyéni szintünkön mindannyian tehetünk a természet megóvásáért.

Egyre fontosabbnak tartom, hogy a gyerekek jó példákat lássanak maguk körül. Olyanokat, melyek számukra is követhetőek, tanulnak belőlük, és motivációt, ihletet kapnak jövőjük alakításához. Az Őrzők kiállítás nagyszerűsége éppen ebben rejlik. Jó mintákat kínál igazán értékes célok elérése érdekében - nyilatkozta Magyarné Sipos Mária, a Padányi katolikus iskola igazgatóhelyettese.

A tablók között megtalálhatók Gyulai Iván és Molnár Antal természetvédelmi munkáját bemutató magyar anyagok is.

A kiállítás december 14-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!