Kultúra

2017.01.01. 19:04

Alma a gyerekeknek

Veszprém – Sikerük kulcsa a gyermeklelket megérintő őszinteségben, a „nevető",- és „tánc-izmokat" egyaránt megmozgató képességükben rejlik. A népszerű együttes fellépése egy picit koncert és egy picit stand up comedy is.

Molnár Sándor

Kezdetben csak felnőtteknek játszottak, később egy véletlen megkeresés kapcsán kezdtek el kicsiknek zenélni. A nagy sikernek köszönhetően sorra kaptak hasonló felkéréseket, és egy idő után már szinte csak gyerek koncertjeik voltak. Így kezdődött majd 21 évvel ezelőtt az Alma Együttes karrierje.

2016-ban több mint kétszáz fellépésük volt. Gyerekek, szülők és nagymamák éneklik velük együtt a dalokat a koncerteken. Saját koreográfiájukkal újra értelmezték a Nád a házam tetejét, és slágert gyártottak Ma van a szülinapom címmel. A zenekar alapítóját közvetlenül a Petőfi Színházbeli fellépés után kérdeztem arról, hogy könnyű dolog-e gyerekeknek zenélni.

–  Most már könnyű, mert megtanultunk egy csomó olyan szakmai titkot, amellyel a gyerekekhez könnyebb szólni, de van egy olyan része a nekik szóló produkcióknak, amit nem igazán lehet megtanulni. Ezt inkább érezni kell. Nagyon könnyen teremtek jó kapcsolatot a saját korosztályomon kívül a gyerekekkel is. Ösztönösen ráéreztem arra, hogy kell velük kommunikálni. Tanultam is jó pár dolgot a saját magam és mások kárán.

Figyeltem más hogy csinálja, és ellestem azokat a szakmai fogásokat, amelyek fontosak ahhoz, hogy egy gyerek produkció feszes maradjon. Legyen jó ritmusú és érdekes, hogy ne veszítsük el a figyelmet. Nehéz megtanulni, de meg lehet. Amit nem lehet az az, hogy hogyan fogadnak el a gyerkőcök. Milyen a lelkiséged.  Van, aki képtelen megtalálni velük a hangot. De ebben ez a szépség és a feladat is egyben. Egyszerre kell zenésznek, előadóművésznek lenni és közben játszótársnak is – avat be a titokba Buda Gábor énekes

Az együttes tagjai igyekeznek magukat adni a színpadon. Ezt az ellazult, természetes állapotot érzi a közönség és ezt szeretik bennük. Egy Alma fellépés egy picit koncert és egy picit stand up comedy, mert az a céljuk, hogy aki ott van, az érezze jól magát. Ebbe nemcsak a kicsik tartoznak bele, hanem a szüleik is, mert különben legközelebb nem hozzák el a gyerekeket. Másrészt udvariatlanság lenne velük nem törődni, hiszen ők is ott vannak a koncerten – vallja az énekes.

Mivel az Alma Együttes tagjai a legtöbben gyakorló apukák, ezért látják, hogy a saját gyerekeik hogy viszonyulnak a mindennapokhoz. Ugyanazokkal a nehézségekkel és feladatokkal találják magukat szembe, mint amivel általában minden szülő. – Az én gyerekem is ugyanúgy tud nyűgös lenni, meg hisztizik és ezt valahogy kezelni kell. Én ezt viszonylag jól kezelem, de néha én is csődöt mondok.

Az hogy szülők vagyunk, a produkciókhoz annyiban tehet hozzá, hogy bizonyos magánéletbeli dolgok inspirációt adhatnak. Találkozom azokkal a témákkal, amelyek a kislányomat foglalkoztatják, és ez természetesen ötleteket ad – zárja a beszélgetést Buda Gábor és már rohan is, mert a kis rajongók várnak rá az előcsarnokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!