Kultúra

2017.01.11. 20:45

Elhallgatás és elhallgattatás

Veszprém - A tiltott parcellától a Nemzeti Sírkertig címmel nyílt kiállítás a 301-es parcella történetéről a Pannon Egyetem aulájában.

Balla Emőke

A Balassa János és Bálint Ádám készítette vándorkiállítás - mely hétfőn Veszprémbe érkezett - az 1956 utáni megtorlás áldozatainak kíván emléket állítani, a kommunista rendszer által kivégzett hősöknek, akiknek földi maradványait a Rákoskeresztúri új köztemető legtávolabbi sarkában lévő parcellában, konspiratív módon, megalázó körülmények között, jelzés nélkül földelték el a Kádár-rendszer pribékjei.

A megtorlások, kivégzések után a hatalom mindent megtett az áldozatok személyének és nyughelyének titokban tartására és terrorral, megfélemlítéssel megpróbálta a társadalom emlékezetéből kitörölni nevüket, az 1956-os forradalom emlékét.

Az aulában látható kiállítást Soós Lajos is megtekintette
Fotó: Balogh Ákos

Ez az elhallgatás és elhallgattatás harminc éven keresztül sötét homályba burkolta az eseményeket, csak a legszűkebb családi körökben mertek beszélni róla. A megtorlás mértékéről a társadalom széles rétegeinek fogalma sem volt, és az elkövetkező generáció számára is teljesen titokban maradt. Ezt a csendet az 1980-as években magyar ellenzékiek kis csoportjai törték meg először, illegális szamizdat kiadványokban jelentek meg cikkek a forradalomról, a megtorlásról.

A kiállítást megnyitó Porga Gyula azt mondta: forradalmi szerepük miatt több mint 300 embert ítéltek halálra, évtizedekig nyíltan beszélni sem lehetett róluk, emléküket sem ápolni. A veszprémiek sem emlékezhettek meg hőseikről, Brusznyai Árpádról és társairól. A kiállítás alkotói a megtorlás áldozatainak állítanak méltó emléket, személyes dokumentumokkal, fényképekkel.

- Emlékezünk az áldozatokra, soha nem feledjük a vértanúkat. Mindannyiunk hősei ők: közülünk jöttek, velünk voltak, értünk áldozták az életüket- fogalmazott a város polgármestere.

Az 1956-os Emlékbizottság által létrehozott kiállítást ismertető Balassa János közölte: bemutatják a megtorlások folyamatát, a kádári konszolidáció, az elhallgatás éveit, az 1956-os hősök exhumálását, végül a Nemzeti Sírkert kialakítását. A kiállítás megnyitóján közreműködött Sz. Csordás Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!