Kultúra

2017.01.30. 16:55

Újra ellátogattak az olvasókhoz

Tapolca - A Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla szerzőpáros volt ismét a Wass Albert Könyvtár és Múzeum vendége.

Tóth B. Zsuzsa

A szerzőpáros, amint már 2008-ban, ezúttal szintén Erdély-kötetekkel érkezett a könyvtárba.

Mint kiderült, immár 43 albumuk jelent meg a témában. Ezúttal a két legújabbat - az Erdély - Hattyúdalocska - Veszprém felé - Erdély felé, valamint a Keleti-Kárpátok - Szórványmagyarság 2. címmel 2016-ban kiadott könyveket - hozták el a tapolcai hallgatóságnak.

Felvezetésként az esten Váradi Péter Pál Egy új korba című verse hangzott el Soós Andrea előadásában.

Lőwey Lilla arról beszélt, hogyan gyűjtötték fel az anyagot a könyvekhez, hogyan járták végig Erdélyt, sorra véve annak szebbnél szebb tájait.

Lőwey Lilla (képünkön) és Váradi Péter Pál köteteit egyre több olvasó ismerheti  meg hazánkban Fotó: archív/Pesthy Márton

Mindeközben mintegy csokorba szedte azokat a helyi kötődésű neves személyiségeket is, akik e vidéken születtek, éltek, innen származtak el.

Említést tett többek között Márton Áronról, az erdélyi katolikus egyház püspökéről, Orbán Balázs íróról, néprajzi gyűjtőről, A Székelyföld leírása című kötet szerzőjéről. Nem hagyták ki a nagy székely mesemondót, Benedek Eleket, Gábor Áront, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc híres ágyúöntőjét, Kőrösi Csoma Sándor nyelvtudóst, Tamási Áront, Nyirő József írót, aki a székelyek apostolának nevezte magát, valamint Dsida Jenő költőt.

Lőwey Lilla előadását az elhangzottakhoz kapcsolódva egy-egy vers szakította meg, Soós Andreától.

Tolmácsolásában elhangzott többek között Kányádi Sándortól az Előhang, Reményik Sándor Kegyelem és az Elpártolt liliomszál című költeménye, az est zárásaként pedig szintén Reményiktől az Eredj, ha tudsz című vers.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!