Kultúra

2017.02.01. 18:29

Diákok alkotásai a falakon

Pápa - Diákgaléria nyílt a Türr István Gimnázium tanulóinak alkotásaiból a Huszár Közösségi Ház második emeleti nagytermében. A kiállított alkotások a szakköri, valamint az órai munkák illusztris keresztmetszetét adják.

Polgár Bettina

A tárlat megnyitója alkalmával a jelenlévőket Fekete Gábor, a Türr István Gimnázium rajztanára köszöntötte, aki kiemelte, az időn, illetve pedagógusokon átívelő gazdag kiállítási anyag egyes elemeivel visszanyúlik Zsuppán István, a gimnázium egykori rajztanára oktatási tevékenységének idejére.

Fekete Gábor, a Türr István Gimnázium rajztanára Fotó: Vallner Bettina

- Egy kiállítás létrejötte mindig ünnepélyes pillanat, hiszen ez bemutatkozás, megmutatkozás és kitárulkozás is egyben - fogalmazott a gimnázium rajztanára. - Egyrészt szakköri, másrészt órai munkákat állítottunk ki, többségében az utóbbi nyolc év termése kapott helyet a falakon. Az alkalmazott grafikai részt tekintve mind-mind órai munkák láthatóak, többek között megjelenik a csomagolástechnika, a képregény és a könyvborító. A festmények, vagyis a textiltervek, a graffitik és a portrék pedig szakköri munkák, melyek nagyobb lélegzetvételű, több órát igénylő alkotások. Ezeknek az a titka, hogy le kell ülni, és türelemmel, szorgalommal, órákon keresztül alkotni kell. A tárlaton a kisgimnazisták munkáitól kezdve egészen a végzősök alkotásaiig minden megtalálható, vannak felvételire készített és hobbiszinten született művek is - ismertette Fekete Gábor.

Fotó: Vallner Bettina

Hozzátette, néhány évvel korábban szintén rendeztek hasonló bemutatkozótárlatot, emellett a gimnázium épületében is gyakran kiállítják az iskola tanulóinak alkotásait, és diákjaikkal rendszeresen részt vesznek különféle versenyeken, mint a Helikon vagy Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny.

Nagy Gábor rámutatott, az iskolai rajzórák alkalmával a kreativitás kibontakoztatása mellett szerepet kap a művészettörténet-oktatás is, illetve a film és a videó is bekerült a vizuális kultúra tantárgyba.

Fotó: Vallner Bettina

- Nélkülözhetetlen tudni: a mai digitális világban nagyon fontos, hogy tornáztassuk a szemünket, és megfelelő látásmóddal rendelkezzünk. Egy kép legalább annyit elmond, mint száz oldal, egy képről órákon keresztül lehet beszélgetni, sőt, tanulni is lehet belőle. Azok a diákok, akik itt kiállítottak, nemcsak néznek a nagyvilágba, hanem meg is látják abban a szépet és a jót. Emellett a tehetség is nagyon fontos. Az elődleges cél, hogy ne riasszunk el senkit a rajzolás művészetétől, hanem megszerettessük azt, és használható tudást adjunk. Természetesen, amikor már megjön a kedve valakinek a rajzoláshoz, lényeges, hogy egyre jobbat, tökéletesebbet, egyénibbet készítsen - zárta Fekete Gábor.

A kiállított alkotásokat február 21-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Huszár Közösségi Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!