Kultúra

2017.03.31. 08:25

Hagyományőrző tollfosztás záróünnepsége Ajkán

Ajka - Kukoricaprószát, kukoricagolyót, kukoricalisztből készített juhturós tekercset vitt a sudrira Szimeiszter Imréné, az ajkai Nosztalgia nyugdíjas klub vezetője. A régi falusi élet hagyományait ápoló közösség tagjai nyolc éve minden télen tollat fosztanak.

Tisler Anna

- A munkát januárban végezzük, amikor még hamar sötétedik, rövidek a nappalok - mondta a klubvezető. - Ez az időszak főleg azoknak nehéz, akik egyedül élnek. Már várják, hogy keddenként, a klubnapokon összejöjjünk. A toll kemény szárát lefejtjük, a tollat edényben gyűjtjük. Nagyon oda kell figyelni, lassan haladunk. Munka közben énekelünk, beszélhetünk.

A férfi tagok közül is többen eljönnek, ők kártyáznak, vagy nézik, hogy halad a munka. A tollból pehelypaplant készítünk egy bódéi kisgyermeknek. Az idén a településrészen nem volt ilyen kicsi, ezért a szomszédos településrész, Csinger legfiatalabb lakosa, a 14 hetes Volráb Janka kapta azt. Szülei, Rubin Barbara és Volráb Róbert örömmel vették át az ajándékot. Jankát egyből rá is fektették, aki azonnal álomba szenderült a puha, kényelmes, paplanon.

A tollat Klein Józsefné klubtag ajánlotta fel. A tollfosztás több hétig tart, amit eszem-iszommal és vidám délutánnal, a sudrival zárnak le. Az idén március 28-án a klubnapon tartották. A vendégeket a tagok által készített süteményekkel, pogácsával kínálták. Bolti édesség nem került az asztalokra.

Ezzel is a hagyományhoz ragaszkodnak. Régen a falusi háztartásban mindent az asszonyok készítettek a családban generációkon át öröklődő recept szerint. Szimeiszter Imréné, vagy ahogy mindenki ismeri, Panni néni is őrzi a régi családi recepteket.

A klub tagjai más hagyományt is őriznek. A bódéi településrészen volt egykor a bolgárkertnek nevezett veteményes, ahol bolgár termelők állítottak elő jó minőségű zöldségféléket, gyümölcsöt. A területet a város sport és közösségi célra hasznosítja, és egy részen ismét kezdődhet a termelés. A Nosztalgia klub tagjai remélik, már az idén be is takaríthatnak.

Szimeiszter Imréné a juhtúrós kukoricatekerccsel

A sudrin a térség önkormányzati képviselője, Gerencsér Hilda köszöntőjében elmondta, hogy a tollfosztás után a tollból ágyneműt készítettek a fiatal lányoknak, vagyis egy új élet kezdetét könnyítették meg. A nyugdíjasklub hölgy tagjai által készített paplan is egy új élet indulását teszi szebbé, ugyanis egy kisgyermeket ajándékoztak meg vele.

- A paplan melege a közösség szeretetét is jelképezi. Az összetartó társaság gondoskodik egy csecsemőről. Reméljük, Janka sokszor fogja érezni a közösség szeretetét. Felnőve ő is közösségi emberré válik, aki szeretetét kisugározza a környezetére. Sok jót ad, és sok jót kap ő maga is - fogalmazta meg a képviselő. A klubtagokat és a vendégeket Szimeiszter Imréné klubvezető kukoricalisztből készült ételekkel kínálta, a klubtagok is vittek saját készítésű süteményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!