Kultúra

2017.03.01. 19:17

Húshagyó asszonyok

Szentbékkálla – Jubilált a Húshagyó asszonykör legutóbbi összejövetelén, amikor immár harmincadszor találkoztak, hogy éltessék őseik vidám hagyományát.

Tóth B. Zsuzsa

A húshagyó hétfői nagy hegyi trakta népszokása ugyan kicsit megkopott mára, gyakran a pincék helyett a meleg szobát választják az összejövetel helyszínéül az asszonyok. De lehet akármekkora hó és hideg, ki nem hagynának egyetlen alkalmat sem, hogy a böjt előtt még egy utolsó nagy vacsorát csapjanak.

A szentbékkállai Húshagyó asszonykör tagjai idén is együtt mulattak, ezúttal Bolla Zsuzsinál Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Minden évben más-más a háziasszony, aki valóságos lakodalmi terülj asztalkámat varázsol a többieknek, akik persze szintén nem érkeznek üres kézzel. Nem hiányozhat ilyenkor a batyuból a fánk, a pirított mandula, a sok édes, mézes, krémes sütemény és a sós, sajtos rudak sora. Idén a vendéglátásban Bolla Zsuzsi volt a soron, tejszínes, gombás csirkével, nyolc lábú kakasból főzött pörkölttel, sütőtökös tortával várta a vendégeket. No és saját borával, pálinkájával, hogy a jó hangulatot megalapozzák. A zömében helyi asszonyok az asztalt körül ülve idén sem feledkeztek meg emlékezni azokról, akik már nem ünnepelhetnek velük, fájlalták, hogy szinte évről évre csökken a létszám, mára csak szűk tucatnyian maradtak. Beszédtéma bőven akadt, a családi eseményeken túl is. Ilyenkor kiderül, hogy ki a falu új papja, kik a legfrissebb bebírók a Káli-medencében, mely öreg házak találtak új gazdára.

Éjfélre sok kedves emlék, régi poén is előkerült, a nagy derültségek közepette az asszonyfarsangokat megörökítő fényképek albuma kézről kézre járt, a háziasszony pedig az új szokás szerint az eltelt évtizedek legemlékezetesebb pillanatairól készített fotók tablójának örülhetett. A kis tagsági könyvekbe bejegyezték a legütősebb poénokat, hogy jövőre azok is segítsenek feleleveníteni 201 vidám húshagyó hétfőjének estjét. Néhány éve még a férfiak is éltették a hagyományt, húshagyó kedden ők baktattak fel a hegyre, hogy megkóstolják annak levét. Mára ők felhagytak a népszokással, de az asszonyok bizonyosan sokáig őrzik még azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!