Kultúra

2017.04.20. 18:26

Kávéház nélkül nincs irodalom – Örkényre emlékeztek

Pápa – A Jókai Kör egy estére irodalmi kávéházzá varázsolta a Pápai Református Gyűjtemények Könyvtárát, az egyesület Irodalmi Önképző Köre Örkény-műveket szolgált fel a vendégeknek.

Laskovics Márió

Kávéház nélkül nincs irodalom - eme Márai Sándor-idézettől vezérelve alakította irodalmi kávéházzá a Pápai Református Gyűjtemények Könyvtárát csütörtökön a Jókai Kör Egyesület. A rendhagyó rendezvényen a civil egyesület Irodalmi Önképző Köre kellemes hangulatban, a kávén túl különleges, Örkény István műveiből összeállított szépirodalmi étlapról kínálta a résztvevőket.

Babos Tibor, Bakodi Lászlóné, Csukárdi Tibor, Gosztola István, Gyimóthi László, Puskásné Tófeji Valéria, Rozgonyiné Csepregi Annamária, Szabóné Juhász Klára, Szabóné Lovász Gyöngyi, és Wölfinger Géza jóvoltából a műsor főmenüjében a magyar groteszk próza megteremtőjének életútját, verseit, egyperces novelláit, gondolatait, illetve video- és hangbejátszásokat is hallhatott-láthatott a nagyérdemű.

A hat, feketét kortyolgató asztaltársaság desszert gyanánt további tizenkét verset rendelhetett Csukárdi Tibortól, a kávéház főpincérétől – tudtuk meg Török Judittól. A harminc-harmincöt aktív taggal rendelkező Jókai Kör elnöke hozzátette, igyekeztek ezzel az ötletes kezdeményezéssel színesíteni programjaik sorát.

- Örkény százötödik születésnapja évfordulóját ünnepeltük a hónap elején, ebből az alkalomból emlékeztünk meg a Kossuth-díjas íróról. Sokrétű munkásságából mellőztük a komolyabb hangvételű, háborúról szóló műveket a műsorban, ami - akárcsak az író pályája - az egypercesekben csúcsosodott ki, de például drámájából is hallhattunk részletet – jegyezte meg a repertoárról az Irodalmi Önképző Kör vezetője, Szabóné Juhász Klára.

Az irodalmi kávéház vendégei az emlékestről történt távozásuk előtt tapssal egyenlítették ki a számlát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!