Kultúra

2017.04.12. 17:55

Mély hittel a művészetért – Grafikai kiállítás nyílt Tapolcafőn

Pápa-Tapolcafő – Az ikon nem más, mint Isten festékkel írott neve – idézte Florenszkij ortodox teológust Nikolausz Krisztián grafikus művésztanár a Tapolcafői Zenélő Esték programsorozat legutóbbi tárlatmegnyitóján a református templomban.

Laskovics Márió

Balázs János Balázs ikonfestő és Kulifai Boldizsár grafikus hallgató közös kiállítása nyílt meg április 9-én, vasárnap a pápa-tapolcafői református templom galériájában a Tapolcafői Zenélő Esték elnevezésű programsorozat keretében. Apostol Pál helyi lelkipásztor köszöntőjét követően fellépett a városlődi Szent Mihály kvartett, illetve Lakatos György fagott művész és Bábel Klára hárfa művész.

Az első padsorban az apa-nevelt fia kiállító páros, mögöttük a tárlatot megnyitó Nikolausz Krisztián Fotó: Laskovics Márió

Poénos átvezető szövegekkel tarkított előadásukat követően Nikolausz Krisztián grafikus művésztanár nyitotta meg az április 21-ig látható tárlatot, szaktudással szólva az ikonfestészetről.

A városlődi Szent Mihály kvartett Fotó: Laskovics Márió

Balázs János Balázs 1972-ben született Budapest, 18 évesen kezdett el autodidakta módon festeni. Kezdetben szimbolista, szürrealista stílusban alkotott, grafikai műhelyt alapított. 1998-ban utazott Görögországba, ahol első ízben találkozott a bizánci művészettel. Ennek hatására teljesen az ikonfestészetnek szentelte magát, a Balaton-felvidékre költözött, családjával felvette a görögkeleti vallást, és egy ortodox kápolna építésébe fogott. Ikonjai és ikonosztázai több itthoni és külföldi templomban megtalálhatóak.

Lakatos György fagott művész és Bábel Klára hárfa művész remek hangulatot varázsolt Fotó: Laskovics Márió

- A Keszthelyi-hegységben épült Szent Arkangyalok-kápolnánk ikonosztázának állandó képanyagát hoztuk el az itteni kiállításra. Az ikonfestészet igazából hitbéli kapcsolatokat igényel, hiszen a szenteket ábrázoló ikonok, s az azokból készült, a keleti keresztény templomokban a hajót a szentélytől elválasztó képfal a liturgia szerves részét képezi – jegyezte meg a mély hitű művész.

Az ikonok főleg Jézust és Máriát, az apostolokat és a szenteket ábrázolják Fotó: Laskovics Márió

Nevelt fia, Kulifai Boldizsár, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma tizenegyedikes növendéke elmondta, iskolán kívül készült, egy sorozatnak minősülő grafikáit mutatja be a tárlaton.

- A tűfilccel, főleg monokróm, de néhol két színnel készült képeim többségében vallásos témájúak, de vannak köztük a világ problémáira aktualizáló alkotások is. Védjegyük az aprólékosan felépített városok textúrája, melyek átszövik az alakokat – tette hozzá az ifjú alkotó, aki örül a lehetőségnek. Terveit illetően elárulta, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!