Kultúra

2017.04.02. 19:05

Salvador Dalí illusztrációi Pápán az Esterházy-kastélyban

Pápa - Álom és rémálom, baguette avokádókrémmel, jövendőmondás, opera, nyalóka, irodalom, álarcos és álbajuszos emberek sokasága - ahogy előzetesen ígérték, egy különleges kiállítás számára különleges megnyitót tartottak a pápai Esterházy-kastélyban, melynek keleti szárnyának emeleti tereiben Salvador Dalí nem mindennapi világával találkozhatnak az érdeklődők.

Polgár Tibor

Welcome into my brain, vagyis Üdvözöllek az agyamban címmel új, időszakos tárlat nyílt a pápai barokk kastélyban, aminek köszönhetően a szürrealizmus ikonjának közel kétszáz fametszetét tekintheti meg a közönség, miközben bepillantást nyerhet a 20. század egyik legkiemelkedőbb, legellentmondásosabb művészének életébe, személyiségébe. Az olykor rémisztő, máskor humoros, esetenként obszcén, polgárpukkasztó, ugyanakkor őrülten elgondolkodtató, filozofikus képeket felvonultató kiállítás rendkívül sokszínű és sokrétű, így befogadásához, értelmezéséhez nem kevés időre van szükség.

Éppen ezért a szervezők is arra ösztönzik a látogatókat, hogy minél több időt töltsenek el a katalán-spanyol polihisztor alkotásai között, melyek Thomas Emmerling német magángyűjtő jóvoltából érkeztek Pápára. A tárlat középpontjában a Dante Isteni színjáték című elbeszélő költeményéhez készített száz Dalí-illusztráció áll, emellett egy spanyol lovagregény paródiájának, illetve Az öreg halász és a tenger fametszeteken történő megidézése, valamint többek között a szürrealista művész tarotkártya-sorozatának darabjai is színesítik a három teremben kialakított összeállítást.

A pápai Esterházy-kastély keleti szárnyának emeleti tereiben állították ki a Dalí-alkotásokat
Fotó: Polgár Tibor

A megnyitón Boros Katalin, az Esterházy-kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a szép számban egybegyűlteket, majd átadta a szót Áldozó Tamás polgármesternek. A városvezető emlékeztetett, két éve a herendi porcelán, míg tavaly az Ajka Kristály mutatkozott be a kastély időszaki kiállításán, most pedig Salvador Dalí. - Ez a három tárlat jelöli azt a sormintát, amelyet mi ebben a kastélyban látni szerettünk volna már a tervezés, felújítás, építés során, egyúttal kijelöli azt, amit a jövőben szeretnénk megmutatni itt - fogalmazott Áldozó Tamás.

- Salvador Dalí őrült volt, de mindenképpen megelőzte a korát. Excentrikus, ki-csapongó életmód, feltűnési vágy jellemezte. Az impresz-szionizmus, a kubizmus szülte alkotások dolgokat, tárgyakat igyekeztek megjelenni, míg Dalí érzelmek, gondolatok lefestésére törekedett. Mindeközben egy gondolat, egy kérdéskör foglalkoztatta: mi tartja össze az életet, mi van az élet mögött? A választ a világirodalomban próbálta megtalálni, s ezek a válaszok jelennek meg grafikáiban is - mesélte Thomas Emmerlinga katalán-spanyol zseniről. Mint mondta, a lefestett álmok lehetnek kegyetlenek, obszcének, ám ez Dalí világa, amely mögött az élet értelmének keresése húzódik.

Egy különleges művészhez, egy különleges tárlathoz különleges megnyitó illik: ennek mentén a premieren az érdeklődők álarcban vagy Dalí-bajusszal léphettek csak be a kiállítóterekbe, ahol aztán megkóstolhatták az extravagáns szürrealista egyik kedvenc ételét, a baguette-et, hallhatták az általa szerzett operát, jósoltathattak a tarotkártyáiból egy jósnővel, továbbá például megismerhették a hozzá köthető parfümöt és nyalókát. Az Esterházy-kastély Salvador Dalí-kiállítása október 31-éig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!