Kultúra

2017.05.09. 16:15

Kalandok nyelv-testvéreinknél - Élménybeszámoló a Dubniczay-palotában

VESZPRÉM - Kulcsár Ágnes festőművész és Czibókné Pszota Ágnes lenyűgöző élménybeszámolót tartott a Dubniczay-palotában.

Őrsi Ágnes

A Művészetek Háza várbeli kiállítóhelyei akkor is elgondolkodtatnak minden látogatót, ha ők nem egy múltbeli sétát terveztek. Így volt ez a Dubniczay-palotában is, amikor az első emeleti barokk teremben helyet foglalt a közönség; többnyire a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai, de egyéb érdeklődők is szép számban, hiszen a téma is, az előadók is élményszámba mentek.

A történet ott kezdődött, hogy a megyeszékhely 2016-ban, a Finnugor Kulturális Főváros szerepkörben számos információs lehetőséget, kapcsolódási pontot kínált azoknak, akik érdeklődnek nyelvtestvéreink vagy a finnugor kultúra iránt.

Kulcsár Ágnest arról hallhatta a közönség, hogyan jutott el Helsinkibe, ahol sikerrel mutatta be festményeit
Fotó: Penovác Károly

Bár a megtisztelő cím egy évre vonatkozott, a történések hozadékai még jó ideig fognak jelentkezni. Ezek egyikeként rendeztek meg egy kettős, vetített képes élménybeszámolót. Kulcsár Ágnes festőművészt arról hallhattuk, hogyan jutott el Helsinkibe, ahol a program keretében nagy sikerrel mutatta be festményeit, csupa barátságos, a természet ihlette alkotást, mert a házigazda finnekhez ez illett leginkább. Arról is mesélt, hogy mivel a repülést nem neki találták ki, vonattal, autóbusszal 36 óra alatt ért a vendégfogadókhoz.

Közbenső állomásként ért meg néhány órát Tallinnban, ahol szintén tavaly, a másik előadó, Czibókné Pszota Ágnes töltött szó szerint pár napot, mivel első lett a Finnugor Kulturá-lis Főváros rendezvényeinek egyikeként meghirdetett "Szimpatikus" vetélkedőn. Ő így került az észt fővárosba. Akik hallgattuk, csak ámuldoztunk az adatokat jegyzetek nélkül árasztó, egyébként idegenvezető elő-adón, aki nem véletlenül lett
a vetélkedő győztese. Szavai nyomán a hallgató úgy érezte, maga is az óvárosban jár, találkozik a helyi lakosokkal, járja az erődöt, a tornyokat, a műemlék patikát, ahol az alapítók között magyar ősöket is számon tartanak, és gyökeret ver benne az óhaj; de jó lenne személyesen is látni!

Talán a többiek is érezték, ilyen kalauzok mellett bármikor elindulnának, ezért kísérte hosszan tartó taps a két Ágit a teremben, ahol az egyik fal korabeli freskóival szemben Kulcsár Ágnes festményei voltak láthatók, a közbenső fal ablakán pedig az időközben született Finlandia szőnyeg.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!