Kultúra

2017.07.13. 18:40

Elegáns nyarat hozott a Fonogram-díjas formáció, a Belau

VESZPRÉM - A Belau egy 2015-ös alapítású modern zenei formáció, mely hangulatokat, utazások alkalmával felfedezett, egzotikus tájakat idéz meg a zene eszközével.

Leitner Vera

Az együttes friss színfoltként került fel a hazai zenei palettára, ám tevékenységük túlmutat a határokon, külföldi színpadokon is egyre többször fordulnak meg. A Belau zenekar The Odessy című, novemberben megjelent nagylemezén található dalai a Rozé-, rizling- és jazznapok alkalmával csendültek fel először színpadon Veszprémben.

Kedves Pétertől, az együttes alapítójától (gitár, billentyű, háttérvokál) megtudtuk, nemcsak az első album esetében áll majd a mindennapok valósága alól felszabadító utazásélmény a köz-
pontban.

- A The Odessy egy koncepcióalbum, ami a mediterrán térség hangulatát próbálja visszaadni a magunk szájíze szerint, elegáns, modern interpretálásban - mondja el Péter.

- A hangzásvilág különlegességét az adja, hogy nem a világzenei vonalhoz kapcsolódik, hanem félig elektro, félig élőzenei gyökerekből táplálkozik. A lemezre tizenkét dal került, ezek fele instrumentális, a másik fele különböző magyar énekesnőkkel együttműködve jött létre, ezeket a dalokat a koncerteken állandó énekesnőnk, Szécsi Böbe énekli.

A Belau zenekar többször megfordul a megyében a nyáron. Július 9-én a veszprémi Rozé-, rizling- és jazznapokon hallhatta őket a közönség   Fotó: Pesthy Márton

Az együttestől megtudtuk, a mediterrán vonal csak erre a nagylemezre szólt. a következő lemezzel már egy másik térséget szeretnének megzenésíteni., ám az szinte biztos, hogy minden további album vízparti, tengerparti, napsütötte vidékekre fogja elkalauzolni a hallgatóságot, hiszen a Belau alapkoncepciójában az utazás fontos pillér.

A Kedves Péter, Szécsi Böbe, Buzás Krisztián (basszusgitár, háttérvokál) és Kiss Benjámin (billentyű, effektek) alkotta Belau másfél éve alapult, ám márciusban már Fonogram-díjat nyert az Év elektronikus albuma vagy hangfelvétele kategóriában.

- A dalok angol nyelvűek, ez idehaza okoz némi hátrányt, de nemcsak idehaza szeretnénk játszani, szeretnénk külföldön is minél nagyobb teret kapni, minél több helyre eljutni - fejti ki Péter.

A Belau a Cseh Tamás Program több kategóriájában is sikerrel pályázott, így a lemez elkészítéséhez, fizikai legyártásához, a kliphez is kaptak támogatást,

- Szakértők segítségével, stúdióban vehettük fel az anyagot, ami elhanyagolhatatlan segítség volt. Külföldi turnéra is nyertünk támogatást, ezzel ősszel olyan helyekre juthatunk el mint Moszkva vagy London, ezt önerőből nem tudnánk megtenni

Az Utcazene-fesztivál mellett a Művészetek Völgyében is találkozhatunk a Belauval, akik mindkét rendezvényen első alkalommal lépnek színpadra idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!