Kultúra

2017.07.06. 06:15

Elnyerték a Gálakórus címet a Padragi Bányász Férfikórus tagjai

AJKA - Gálakórus címet kapott a Padragi Bányász Férfikórus a nemrégiben rendezett Dalünnepen. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Országos Szövetsége adományozta a kitüntetést az ajkai együttesnek.

Penk Tímea

A keszthelyi versenyen a kórusok egyházi és világi kategóriában indulhattak, és kérhettek alapminősítést vagy egy magasabb, úgynevezett kategóriaminősítést. Két nap alatt több mint ötven kórus lépett fel, ebből 13 kért magasabb minősítést, de csak négy kapott kategóriaminősítést, ezen belül is Gálakórus címet.

A Padragi Bányász Férfikórus világi kategóriában énekelt, és kategóriaminősítést kért. Az együttes tagjai február óta készültek a versenyre Kanyárné Grünvald Petra karnagy vezetésével, és Kovácsné Pogány Kinga zongorakíséretével.

A programban számos előírásnak kellett megfelelni: reneszánsz zenetörténeti korból származó mű előadása, a darabokat legalább három zenetörténeti korból kellett kiválasztani és az időkorlátot is tartani kellett. Az ajkaiak Karai József, Kodály Zoltán, Luca Marenzio, Liszt Ferenc és Carl Orff műveit adták elő, és megkapták a Gálakórus címet.

A dalünnepen megjelent kórusok világi repertoárját Vadász Ágnes, a Kóta főtitkára, Erdélyi Ágnes, a Kóta Művészeti Bizottságának az elnöke és Kertész Attila, Liszt-díjas karnagy értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!