Csillagászat

2023.01.08. 16:00

Vetélkedővel kezdték az évet

Vidám vetélkedővel indították a 2023-as évet a Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai az idei első, január 6-i foglalkozásokon.

Tisler Anna

A Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai vetélkedővel kezdték az évet

Fotó: Gyarmati Laszló/Napló

A Pápai Csillagászati Klub vezetője, Dani Tamás Johannes Kepler, német csillagásznak öltözve vezette le a vetítéssel egybekötött vetélkedőt. Az egy asztalnál ülők alkottak egy csapatot, és öt csapat között dőlt el a sorrend. A feladatok között volt számolás, csillagképek keresése, latin és angol elnevezések, verssorokat kiegészítése, szükség volt a tárgyi tudáson kívül a logikára, megfigyelő képességre, figyelemre. A végén mindenki nevetett, amikor kiderült, hogy a számokkal kapcsolatos fedata megoldása az egyesület telefonszámát adta ki. A helyes megoldást így a zsűri tagjai könnyedén ellenőrizhették. Akinek a hívása kicsengett, jól válaszolt minden kérdésre. A verseny szoros volt, az első és utolsó helyezett csapat között néhány pont volt a különbség. A cél a szórakozva tanulás, a tudásszint felmérése volt. 

Veisz András elnökhelyettes köszöntőjében szólt az idei tervekről. A februárban fennállása ötödik évfordulóját ünneplő tudományos ismeretterjesztő civil szervezet minden hónapban az első pénteken tartja klub foglalkozását, amelyen az érdeklődők előadást hallgatnak. A Tapintható Univerzum elnevezésű egyedülálló projekttel, amellyel a vakok és gyengénlátók számára teszik megismerhetővé az égitesteket, folytatják az országjárást. Készül egy újabb LEGO marsjáró robot, és előadásokat, meteorit bemutatókat tartanak rendezvényeken. A következő klubfoglalkozást február 3-án, pénteken tartják a csingeri közösségi házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!