Laza

2010.04.10. 09:14

Egy színpadon a nagy öregekkel

A Deep Purple két alapító tagjával is együtt zenélt nemrégiben a legendás rockbanda hagyatékát méltóképp ápoló Cry Free zenekar.

Szabó Péter Dániel

A dobok mögött ezúttal is a Veszprémből származó Tatai Tamás ült, akinek hatalmas élmény volt Jon Lord és Ian Paice társaságában színpadra lépni.  

Budapest helyett ezúttal Győr adott otthont a '69-ben megjelent, rocktörténeti mérföldkőnek is tekinthető Concerto for Group and Orchestra című album, valamint Jon Lord saját dalait bemutató koncertnek, amelynek tavaly is több ezren tapsoltak a Művészetek Palotájában, illetve a Millenárison.

A klasszikus zene és a rock stílusjegyeit mesterien vegyítő ősz hajú ezúttal is a Cry Free-t kérte fel kísérő zenekarnak, akik a győri filharmonikusokkal karöltve most sem vallottak szégyent.

Meg is telt a Richter Terem a Lord-Cry Free párosítás nyolcadik közös előadására, a műsorban azonban némi változás történt a fővárosban prezentált koncertprogramhoz képest.

Igazi újdonságot jelentett ugyanis, hogy a férfiénekre íródott dalok előadása ezúttal nem a Lord-turné hivatalos énekesére, a walesi származású Steve Balsamóra, hanem a magyar Deep Purple Cover Band frontemberére, Scholtz Attilára várt.

A mester elismerően szólt a magyar énekes teljesítményéről és a Cry Free felkészültségéről is. Az együttműködés olyannyira meggyőzte a Hammond-orgona bűvészét, hogy a Rácz Márton vezette filharmonikusok, illetve Tatai Tomiék társaságában kíván fellépni az ausztriai Imstben május 9-én, majd turnéra indulni szeptemberben Közép-Kelet-Európában, melynek egyik állomásaként új programmal a Művészetek Palotáját is útba ejti majd, várhatóan szeptember 18-án.

- Újfent hatalmas élményt, ám óriási kihívást jelentett együtt zenélni Jon Lorddal és a szimfonikus zenekarral. Ugyan két napon át próbáltunk Győrben a koncertet megelőzően, az élő fellépés mégis más, így az egészséges izgalom megvolt bennünk a színpadra lépés előtt - mondta el Tatai Tamás, aki ezúttal is a feszes ritmusokért felelt.

És ha már dob, érdemes megemlíteni, hogy a koncert másnapján Ian Paice egykori Deep Purple-ütős társaságában is muzsikált a Cry Free zenekar. A legendás dobos önálló bemutatóra, úgynevezett workshopra érkezett Győrbe, ám a telt házas produkció második felében már zenekari környezetben csillogtatta meg tudását.

Hat nótát adott közösen elő a Deep Purple honi helytartóival, a veretes műsort (Burn, Storm-bringer, You Keep On Moving, Perfect Strangers és Highway Star) Paice és a Cry Free tagjai együtt állították össze alig fél órával a kezdés előtt.

A teljesen spontán minikoncert annyira sikeres volt, s úgy magával ragadta a 61 éves doboslegendát, hogy ő maga kezdeményezte a ráadásnótát, ami természetesen nem lehetett más, mint a Smoke On The Water.

Paice szintén elismerően szólt a zenekarról, s el is kezdett tárgyalni a szervezőkkel egy budapesti folytatásról - jegyezte meg Tamás, akitől azt is megtudtuk, a Deep Purple-Cry Free együttműködések sora korántsem ért véget.

Május elején ugyanis Magyarországra érkezik, s együtt bazsevál majd a srácokkal a Wigwam színpadán Nick Simper, a Deep Purple alapító basszusgitárosa, akinek a nevéhez olyan dalok fűződnek, mint a Hush vagy a Wring That Neck.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!