Laza

2010.06.26. 09:00

Aki el meri mondani...Szabálytalan interjú egy szabálytalan énekesnővel, Oláh Ibolyával

Őszinte. Rakoncátlan. A saját törvényei a legfontosabbak. Nem érdekli a pénz, csakis a ma. Oláh Ibolyát a nemrégiben megjelent harmadik albuma, az El merem mondani dalcímei segítségével kérdeztük. Szabálytalan interjú egy szabálytalan énekesnővel.

Kiss Nikolett

Anyának
 
- Köszönetnyilvánítás.  Sosem fogad el semmit, és gondoltam, egy dallal tudom megköszönni a  szeretetét, azt, hogy mellettem van. Ebben minden benne van tartalmilag, érzelmileg.
 
Baby
 
- Okosnak, szépnek, szajhának kell lenni. Elég volt, Baby az elnyomásból ennyi! Egyfajta női himnusz, kicsit feminista dal, lázadás, se több, se kevesebb. Igyekeztünk jópofira is venni a dolgot, hogy ne sértsünk meg senkit. Szerintem tök jó nőnek lenni. Ki kell mondani dolgokat, mert akkor válik egyénivé, egyedivé. Hozzám megy ez a stílus, nem pedig az az érintsd meg a kezem és beleremegek-féle.

Címlaphír
 
- Ez a sajtónak és a médiának szól. Nem vagyok jóban velük. Ha utánanézel, az utóbbi öt-hat évben pozitív dolgot soha nem írtak rólam, csak negatívat. Azért tűntem el majdnem négy évre, mert nagyon elegem volt belőlük. Sok jót nem kaptam. A fotók, amik megjelentek, azok is csak a negatív dolgokat hangsúlyozták. Esélyem sincs arra, hogy a másik oldalamat tudjam megmutatni. Nagyon sok munkámat mondták vissza sajtósok miatt, és ez nekem nem hiányzott, nagy kiesés. Azt gondolom, a mai világban nem túl szerencsés gyakran szerepelni a médiában, kifordult a világ, elkurvultunk rendesen.

Pénzért mindent
 
- A korrupcióról szól. Arról, hogy ha pénzed van, akkor bármit megvehetsz, még az országodat is. Ha pénzre van szükséged, bármit eladsz. Ilyen az ember. Én nem vagyok anyagias ember, az a típus vagyok, aki egyik napról a másikra él. Nem fogom magam hanyatt vágni sem. Nem mondom azt, hogy dúskálok, azért hál' istennek vannak munkáim, de én azt tapasztaltam az elmúlt évben, hogy nagyon sok helyen a pénz dominál, sok mindent a pénz dönt el. Ez nagy hatalom. Nem is szeretek a pénzről beszélni, mert engem nem érdekel. Lesz.rom, van vagy nincs, engem nem ez motivál, hanem maga a művészet. Nincs az a pénz, amiért az elveimet feladom. Volt egyszer egy barátom, azt mondta, énekeljek neki, ad egymillió forintot. Én meg mondtam neki, ha adsz egy puszit és szépen megkérsz, ingyen is énekelek neked egy órán keresztül.

Szeress, testvér
 
- A gyűlöletről szól. Kicsit a faji gyűlöletről is, de itt már nemcsak a cigányságról van szó, hanem úgy általában. Az emberek nem szeretik egymást. Sőt, saját magukat sem.
 
Ki a rossz, ki a jó?
 
- Nagyon sok rossz és jó emberrel találkoztam eddigi 32 évem alatt. Sokkal többet tapasztaltam emberek terén, érdekes. Olyan erősek a negatív dolgok. Azt mondom, hogy a válság miatt az emberek zöme full depressziós. Úgy vagyok vele, hogy élem az életem, napról napra, a mának élek, az a fontos, hogy a ma legyen tökéletes. Van olyan koncert, ahova olyan típusú emberek is eljönnek, akik utálnak, de a végén odajönnek, és azt mondják, hát, nem tartozol a kedvenceim közé, de ez jó volt  és ez nagyon jó dolog. Az nem érdekel, engem ki szeret, ki nem, elég nekem anya szeretete és a barátaim. Persze nagyon sok aranyos ember van, sokan  szeretnek, a nagymamák kedvence vagyok, nem is tudom, hogy miért. Talán mert ők éreznek engem, az igazi énemet.

Valami úgy hiányzik
 
- Mindenki életében valami mindig hiányzik. Nem tudják általában megfogalmazni az emberek, de valami űr mindig van. Én is így vagyok vele. Az ember akár boldog pillanatában is gondolhatja így. Lehet, hogy csak öregkorában jön rá az ember, mi az, ami akkor hiányzott.
 
Fohász
 
- Egyfajta ima, szól kicsit a politikáról is. Hogy vannak a nagyon-nagyon gazdag emberek, akik fényűzően élnek, bálokba járnak, de nem látják a nyomort, vagy egyszerűen csak nem akarják látni. Nézd a porban élő gyereket, szeme, szíve égő felleg, csupa jóra vágyó szeretet, lehet sorsa szebb, csak engedd, légy a társa, gondot oltó, maradjon tiszta, álmodó.

Szeretők óceánja
 
- Szex. De lehetett volna a címe az orgazmus is. Hidd el, a szex az csúnyán szép. Kapcsolj le mindent gyorsan, nem kell itt gyertyafény. A szex mindenkinek fontos, csak valaki bevallja, más meg nem. Most tabuzunk itt a XXI. században?! Én ki merem mondani. De ki meri mondani a Tankcsapda is. Hát milyen szövegek vannak ott is! Nemhiába szeretik őket annyian. Szeretem őket én is, de mondhatnám Ákost, a Kispált. Hihetetlen. Fontos, hogy az ember mit énekel.
 
Ki nem volt soha még úgy szívből szomorú...
 
- Ez egy Szenes Iván-dal. Mondtam, hogy ennek a nótának mindenképpen rá kell kerülni a lemezre. Ez én magam vagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!