Laza

2010.11.12. 16:54

Ez egy elvetélt társaság

A folyamatos fojtott röhögés helyett olykor-olykor felhallatszó idegesítően éles kacaj érzékletesen jelezte: a mozi többi vendége is sokkal többet várt a filmtől. A színészek szenvednek, a poénok pedig inkább kínosak, mint ütősek, mégis, a Terhes társaság tuti siker.

Horváth Gábor

A méltán népszerű Másnaposok alkotói által jegyzett Terhes társaság (rendező: Todd Phillips) a héten került a honi mozikba. Rég akadt olyan film, amiről csak és kizárólag jókat olvastam volna a magyarországi megjelenés előtt, de most már tudom, hogy a pozitív előzetes elsősorban a Másnaposoknak szólt. Senki nem gondolta, hogy 2009 egyik legkiválóbb vígjátékát követően gyenge mozit lehet csinálni.

Pedig lehetett. A történet dióhéjban annyi, hogy a leendő tisztes családapa Peter (Robert Downey Junior) balszerencséjére összefut a jó adag kreténséggel megáldott lúzerrel, Ethan-nel (Zach Galifianakis), akivel kénytelen egy autóban átszelni az USA-t. A filmbeharangozó vicces szituációk tömkelegét ígéri az úton, de merem állítani: Mari nénivel több kaland történik a boltba biciklizés közben.


Érdektelen és unalmas párbeszédek követik egymást, csak néha tűnik fel egy-egy félig poénos jelenet, amely nagy nehezen csikar ki némi erőltetett nevetést. Gyenge kezdés után az erős visszaesés oka az, hogy ez a páros egyszerűen nem funkcionál együtt. A Galifianakis képviselte karakter üres lufiként pukkan ki ebben a filmben, Robert Downey erősen skizofréngyanús (a gyerekverő szadistától a hideg és számító emberen át a párás szemmel lelkiző, esetlen szerencsétlenségig széles érzelmi skálát jár be) figurája pedig értelmezhetetlen.

Mindezek ellenére a Terhes társaság az előd sikere miatt tuti befutó a mozikban. Akinek tetszett a Másnaposok, erre is megveszi a jegyet, és talán még úgy is érzi, hogy jó filmet kapott. Hollywood ezért is zseniális...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!