Laza

2011.01.29. 08:41

Fókuszban a népzenészek - Startol a világzenei tehetségkutató sorozat

Alig egy hét, és startolnak az anti-Megasztárként emlegetett Folkbeats autentikus nép- és világzenei tehetségkutató sorozat élő rendezvényei.

Szabó Péter Dániel

Nem vitás, hogy hiánypótló jelleggel jött létre az autentikus nép- és világzenei tehetségkutató. A fesztiválsorozat mind a szemléletmód, mind a fődíj, mind pedig az utógondozás szempontjából egyedülálló az ilyen jellegű hazai rendezvények közt. Célja, hogy minél hosszabb, sokrétűbb bemutatkozási lehetőséget biztosítson a zenekaroknak, ezáltal erősítve kapcsolatukat közönségükkel. Így segítve őket a szakmailag magas szintű, s egyben önfenntartó, piacképes működéshez. Emellett a szervezők célkitűzései közé tartozik a kulturális gyökerek, hagyományok ápolása, no és persze a magyar kultúra értékeinek hírül vitele határainkon innen és túl. Összességében a Folkbeats programsorozat alternatívája kíván lenni a kereskedelmi televíziókban elterjedt "sztárcsináló" műsoroknak.

A fődíj mindkét kategória (népzene, világzene) győztesének egy minimum kéthetesre tervezett észak-amerikai turné a somerseti (USA, New Jersey állam) kiadó szervezésében, amely ezen túl többéves menedzsmentszerződést is köt a zenekarokkal. A második helyezetteket saját album elkészítésének lehetősége illeti meg. Továbbá komoly lehetőséget jelent a számos szereplési és megjelenési alkalom, melyek nem érnek véget a győztesek májusi kihirdetésével - a nem titkoltan hagyományteremtő rendezvénysorozat ezt követően regionális szinten folytatódik majd.

A Folkbeats célkitűzéseinek elismeréseként értelmezhetjük, hogy a hazai kulturális élet jelentős szereplői támogatják és vállalnak szerepet a rendezvénysorozat levezénylésében. Így a tehetségkutató mellé állt például a Duna Tv, amely a fesztiválsorozat élő rendezvényeit közvetíti majd, de a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneakadémia népzenei tanszéke is letette névjegyét a kezdeményezés mellett - ők zsűritagokat delegálnak az eseményre, illetve az előbbi különdíjat is felajánlott. Csak hab a tortán, hogy a február 5-én startoló élő rendezvénysorozatot a nemrégiben Prima Primissima-díjjal kitüntetett Csík zenekar fogja megnyitni.

A csábító fődíj és a széles körű bemutatkozási lehetőség hívogató szavára közel száz autentikus népzenei és világzenei együttes és előadó jelentkezett az egész országból, sőt a környező magyarlakta területekről is. Január 15-én a közönségszavazással kialakult az élő rendezvények 20-20 előadóból álló mezőnye. Az internetes előszavazásnak tehát vége, de a verseny fordulói után újra szükség lesz a rajongók biztatására, hiszen a fordulókban versenyző ötös csoportokból a zsűri csak kettőt juttat tovább. A maradék háromból egy sorsa a szavazókon múlik majd.

Az élő versenyek február 5-től szombaton délutánonként zajlanak a budapesti Fáklya klubban, döntően nem a Megasztárba illő zenekarok koncertjeivel és táncházzal. A versenyzők mellett színpadra lép majd többek között a Holdviola, a Kerekes és a Barbaro, a Parno Graszt, a Goulasch Exotica és a Hypernomad Live Essence. Az élő rendezvénysorozatba jutottak listája a tehetségkutató honlapján és Facebook-profilján egyaránt megtalálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!