Laza

2011.03.19. 16:09

Ismét turnén a Kiscsillag

Kisebb kihagyás után másfél hónapos tavaszi turnéval ünnepli a Kiscsillag zenekar a tényt, hogy túléltek egy újabb telet, és csak remélni tudják, hogy a közönségük is túlélte, mert, mint mondják, sokkal izgalmasabb úgy fellépni, hogy van kinek játszani.

Szabó Péter Dániel

A Kispálból ismert Lovasi András és a Pál Utcai Fiúk frontembereként számon tartott Leskovics Gábor nevével fémjelzett Kiscsillag 2006 óta koncertezik, eddig két lemezt és körülbelül 220 fellépést tudhatnak maguk mögött. A szombat esti veszprémi koncert apropóján a tavaly Kossuth-díjjal is kitüntetett Lovasit faggatuk a zenészek nehéz minndenapjairól. A korosztálya egyik zenei ikonjának tartott énekes-gitáros elmondta, a turnék során a zenekaron belüli békét sajátos módszerrel őrzik meg.  Jól bírjuk egymás társaságát, mert két kocsival megyünk, és aszerint cserélgetjük egymást, hogy éppen kit akarunk kibeszélni  mondja nevetve Lovasi András.

 


 
Bár a zenekar tagjai sem csillagvizsgálóban nem jártak a télen, sem például gordonkázni nem tanultak meg, a szünet nem telt tétlenül.  Volt egy emlékeztető koncertünk Debrecenben, két akusztikus jelleg, elmélkedős műsor a Művészetek Palotájában és Pécsett a Kodályban, szerencsére mindegyik előadás már elővételben teltházas volt - mondja Lovasi András, aki azt is elárulta a Naplónak, hogy a zenekar év végére további két-három ilyen jellegű koncertet is tervez, valamint februári megjelenéssel egy akusztikus lemezt, amit egy nyolc-tíz állomásos turné követ márciusban.

A Kiscsillag nagyban dolgozik új nagylemezén is, ami a harmadik lesz a sorban.  Minden nap reggeltől estig próbálunk, már tizenegy dalunk van, hármat a veszprémi koncerten is eljátszunk majd. Úgy tizenhét-tizennyolcat tervezünk egyébként összehozni, amiből aztán majd az októberben megjelenő lemezre tizenegy-tizenkét szerzemény kerül  jegyzi meg Lovasi. Az új Kiscsillag-anyagon, amelynek stílusa a rögtönzött meghatározás szerint progresszív beat természetesen lesz egy-két különlegesség is, az egyik például az, hogy a dobos, Mihalik Ábel is énekel majd egy általa írt dalt, amely ráadásul a frontember szerint tiszta Beatles. Az egyik dal címét is elárulta: Néniket a bácsiknak, ami jelen pillanatban egyben a lemez munkacíme is.

 



Zárásképp veszprémi élményekről is faggatni próbáltam a zenészt, aki nem is késett sokat a válasszal.  Egyik kedvenc fesztiválunk a veszprémi utcazene. Amikor legelőször itt játszottunk, még annyira kezdetleges volt a dolog, hogy emlékszem virágágyások körül álltunk a Lecsóval. Ez még a Kispálos korszak volt. Úgy volt, hogy ketten fogunk fellépni két gitárral. Aztán kiderült, hogy a zenekar többi tagja is ráér, úgyhogy teljesen váratlanul meg is érkeztek. Annyira spontán volt a buli, hogy a Kispál és a Borz nem is volt meghirdetve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!