Lesencetomaj

2017.06.30. 19:25

Nem csak imával telt el a hét a lesencetomaji táborban

LESENCETOMAJ - A Szentjánosbogár táborban ötnapos lelkigyakorlaton vett részt hazánk minden területéről több mint nyolcvan gyerek a helyi diákokkal a településen és környékén.

Tóth B. Zsuzsa

Fejérvári Csenge táborvezetőtől megtudtuk, hogy a 16 lesencetomaji és lesenceistvándi táborlakón kívül 83-an érkeztek a fővárosból, sőt, hazánk egész területéről, például Szegedről, Pécsről, Hosszúhetényből, Mezőkövesdről, Debrecenből, Ürmösről. A tíz-tizenhat éves gyerekek öt napot töltöttek együtt.

- A tábor célja a közösség-építés, egy olyan katolikus szellemiség átadása, amely szeretetteljes, boldog gyerekkort adhat a gyerekeknek. Nagyon eltolódott mára az arány az internet és a harcművészetek irányába, a tábor egy kicsit visszarántja a gyerekeket a valóságba. Egymásra figyeléssel, gondolkodással töltik az időt. Legtöbben a hétköznapokon is vallásos életet élnek, de ez nem kritérium a táborban, bárki jöhetett közénk.

A gyerekek családoknál laknak, itt-tartózkodásuk ideje alatt a tábori szentmiséken túl sok közös beszélgetésen vesznek részt. Sorversenyt rendeztünk számukra. megismerték a két település nevezetességeit, tehenészetbe, kovácsműhelybe, borospincébe és a Hertelendy sírokhoz látogattak. Megnéztük a Mária kápolnát, akadályversenyen mérettek meg a közösségi szellem és a kreativitás erősítése céljából. Megismerték az elfeledett játékot, a métát. Papler Pál, Alip atya, tábori lelkész mindennap misézett nekünk, de a programokon is részt vett velünk.

Az utolsó tábornapokon a szállásadókat és segítőinket a gyerekek saját mini színdarabjaikkal lepték meg, köszönetképpen a befogadásért. A tábortűz mellett énekeltünk, a záró szentmise pedig most is, mint mindig, sírós, pityergős volt. Hiszen a gyerekek nem akarnak hazamenni - mondta Csenge. Megtudtuk továbbá, hogy az ország különböző területein táborozó több mint hatszáz szentjánosbogaras gyerek egy időben hat táborban vett részt.

A Szentjánosbogár tábort idén a Lesence-falvak fogadták be. A csaknem egyhetes táborban a gyerekek sokat kirándultak, megismerték a vidék nevezetességeit, jóízűen ebédeltek akár a szabadban is. A táborlakók megtanultak alkalmazkodni egymáshoz és métát játszani
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Egy részük már évek óta visszatérő, ismerik egymást, mások, a többség most kóstol bele először a népszerű táborba, amelyet a Szentjánosbogár Egyesület szervez minden nyáron. Lesencetomajon már 2011-ben is táboroztak, most pedig visszatértek. A bogár táborok megmozgatják a fiatalokat helyben is, a plébánosok pedig segítenek a tábor népszerűsítésében, a szálláskeresésben is.

- Akkor jó egy tábor, ha a település befogad bennünket. Ezekben a falvakban ez történt, Lesencetomajon olyan stabil közösség van, amit mi csak megerősítünk. Nagyon nagy élmény volt számunkra, hogy mindenki minden segítővel együtt tudott dolgozni. Sokat segítettek a programokban a települések és azok intézményeinek vezetői, dolgozói, a helyi lakosok.

Nem mindenütt kapunk ennyi támogatást, mint itt, a Lesence-falvakban. Lesencetomaj, Lesencefalu és Lesenceistvánd összefogott azért, hogy a gyerekek egy tartalmas, emlékezetes hetet tölthessenek itt, ezért nagyon hálásak vagyunk. Ráadásul a települések önkormányzatai ki is fizették a helyi gyerekek táborozását, ez pedig igazán ritka dolog - magyarázta a táborvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!