Lóerő

2009.10.29. 19:25

Közelgő jubileum - A hónap kereskedője a Pászti Autószalon és Szerviz

Veszprém - Közel 25 esztendeje serénykedik az autós szakmában a ma már független kereskedésként és szervizként működő Pászti Szalon tulajdonosa, Pászti György.

Szabó Péter Dániel

- 2010 januárjában lesz negyedszázada annak, hogy megnyitottam az első műhelyemet Veszprémben. Egy álmom valósult meg azzal, hogy elindult, de ugyanezt mondhatom a szalonnal és a szervizzel kapcsolatban, ami a mai napig családi vállalkozásként működik, hiszen feleségemmel együtt végezzük a napi feladatokat - mondja Pászti György, aki rögvest hozzáteszi, a megbízható, szinte családtagnak számító munkatársak nélkül mindez nem sikerülhetett volna.

- A kollégák nagy része is úgymond régi bútordarab, legtöbbjük hosszú évek óta nálunk dolgozik, de akad olyan szakember is, aki tizenöt esztendeje csatlakozott hozzánk. Az autóeladások drasztikus visszaesését követően is csupán az értékesítési oldalon végeztünk leépítést, azt is fájó szívvel tettük.

Ez a jelenleg kilenc főt foglalkoztató Pászti Szalon és Szerviz talpon maradásának egyik titka, ezt már én teszem hozzá, de Pászti György is egyetértően bólogat.

- Kis cégként másképp nem lehetett volna túlélni a válságos időket, igaz ez a munkatársakkal és a partnereinkkel ápolt baráti viszonyra, s persze az ügyfelekkel való bánásmódra is. Persze amikor sok más kereskedéssel együtt nekünk is futott a szekér, nem tagadom, gondolkodtam azon, hogy nagyobb szalont építsünk, ám végül a kollégákkal történő egyeztetés után letettünk a tervről, s nem vettünk fel jelentős hitelt. Néhány hónappal később aztán jött a gazdasági válság, így az idő a döntésünk helyességét igazolta. Nem rózsás a gazdasági helyzetünk, ahogy más autókereskedéseknek sem, de gazdaságilag stabil lábakon állunk, s ami még fontosabb, nem függünk senkitől - mondja a tulajdonos-ügyvezető, aki a Pászti névvel Veszprémben szinte összeforrott Suzuki gépkocsik mellett ma már több más autómárka négykerekűit is kínálja. Az új kocsik mellett a használt autók eladása is a profilba tartozik, ám sok más kereskedéshez hasonlóan a tucatnyi szolgáltatást kínáló Suzuki márkaszerviz jelenti a fő jövedelemforrást, s a biztos bevételt a cégnek.

A népszerű japán-magyar négykerekűek javítása és szervizelése mellett műszaki vizsgáztatás, zöld kártya készítése, biztosítási kárrendezés is szerepel a szolgáltatások között a megszokottnak számító karosszériajavítás, fényezés, s a hideg idő közeledtével egyre aktuálisabbá váló gumicsere és -szerelés mellett. Érdemes megemlíteni még a kocsikat újjávarázsoló autókozmetika szolgáltatást is, a legújabb Pászti-ötlet azonban az oldtimerek felújítása, mi több, újraépítése. 

- Az egyik saját autómmal, egy 1952-es Volvo P1800-assal kezdtük, ami olyannyira jól sikerült, hogy azóta egy régi Volvón, illetve a klasszikus Volkswagen Bogarakon is dolgoztunk a kollégákkal - jegyzi meg zárásképp Pászti György, aki profi fotósként az öreg gépcsodák felújításának minden mozzanatát megörökíti, majd közzé is teszi a Pászti Autókereskedés és Szerviz internetes honlapján.

1985 óta dolgozik jelenlegi, Almádi úti telephelyén Pászti György. A Veszprémben jól ismert szakember kezdetben karosszériajavítással foglalkozott, később tért át a szervizelésre, majd 95-ben autókereskedést nyitott. Az autós szakma mellett régi hobbija a fotózás, fényképeiből több alkalommal kiállítás is nyílt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!