Lóerő

2009.11.26. 16:20

Drágulhatnak a dízelautók

Veszprém - Akár negyedmillió forinttal is nőhet a dízelmotoros személyautók ára a környezetvédelmi előírások szigorítása miatt. Az új határértékek csak drágább technikával tarthatók be, cserébe azonban kevesebb lesz a rákkeltő korom a dízelek után.

Szabó Péter Dániel

Papíron 2011. január elsejétől minden hazánkban forgalomba helyezett autónak Euro-5-ös motorral kell rendelkeznie. Elvben ettől a naptól fogva csak olyan személyautó kaphat rendszámot Magyarországon, amely megfelel a - 2005-ben bevezetett Euro-4-nél - szigorúbb szabvány károsanyag-kibocsátási határértékeinek. Szakemberek a várható drágulást mintegy 200-250 ezer forintra teszik, többek között a részecskeszűrő felszerelése miatt, amely nélkül az Euro-5 normát képtelenek betartani a dízelmotorok.

Hazánkban egyébként többnyire részecskeszűrő nélkül kelnek el a dízelek, mert a környezetvédelemre kevés ügyfél áldoz külön. Bizonyos típusokhoz felárért választ- ható részecskeszűrő, a Ford Fiesta 1.6 TDCi-hez 170 ezer, az Opel Astra H dízelekhez 187 ezer forintért.

Ugyan közeleg az említett 2011-es dátum, ám az autóimportőrök átmenetileg késleltethetik az áremelkedés hatását, mert a 2010-ben beér- kezett készleteket egy külön eljárás keretében a következő évben is forgalomba helyeztethetik. Tehát Euro-4-es dízelek betárazásával és 2011-es értékesítésével egy ideig kibekkelhető a drágulás.

Címkék#dízelautó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!