Lóerő

2010.07.05. 15:23

Autóbontás szakképzetten

Szeged - A szigorú uniós környezetvédelmi előírások miatt a járműalkatrészek 85 százalékát újra kell hasznosítani. A szétbontást pedig szakemberre kell bízni.

Tremmer Tamás

A korszerű gépkocsik életciklusának vége, azaz a bontóba kerülése egyre inkább kihívás a gépjárműpiac valamennyi résztvevőjének. A környezet védelme miatt jelenleg is komoly, 85 százalék mértékű uniós újrahasznosítási előírás öt éven belül 95 százalékra emelkedik, ami elkerülhetetlenné teszi, hogy a bontási munkát képzett szakemberek végezzék.

A gépjármű bontása nem azonos a fordított összeszereléssel, annál sokkal bonyolultabb feladat, a kibontott alkatrész minősítésének közlekedésbiztonsági kérdéseitől a szakszerű tároláson át a nem újrahasznosítható alkatrészből hulladékká váló anyagok megfelelő feldolgozóba juttatásáig terjedő tevékenységek mind-mind idetartoznak.

Az autóbontó szakképesítés bevezetése szükségszerűvé vált. Ezt felismerve egy szegedi szakképző iskola autószerelő diákjai az országban elsőként autóbontásból gyakorlati vizsgát tehettek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!