Lóerő

2010.12.16. 12:56

Nem vakon vezetünk

Megyei körkép - A karácsony egyik slágerterméke a GPS autós navigációs készülék, amely egyre inkább helyet kap az sofőrök mindennapjaiban. Nem is volt olyan régen, amikor még az autósatlaszokat forgattuk a kocsiban, ma pedig kellemes női-férfi hang diktálja az útirányt.

Tremmer Tamás

Műholdak, monitorozók és jelvevők

GPS-nek 24 műholdja van, amelyek hat röppályán keringenek a Föld körül, és rádiójeleket küldenek a 20 300 kilométer magas röppályán lévő helyükről. Mivel ilyen magasan vannak, mindegyik műhold jele nagy területet fed le a Föld felületéből, pályáikat úgy állították be, hogy egy földi GPS jelvevő legalább négy műholdról kapjon jelet, ami egy pozíció pontos megállapításához szükséges. A Földön öt monitorozó (egy főállomás, négy távfelügyelt állomás) működik. A távfelügyelt állomások folyamatosan fogadják a jeleket a műholdakról, továbbítják azokat a fő vezérlőállomásra, amely kijavítja az adatokat, majd visszaküldi azokat a GPS műholdaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!