Lóerő

2011.02.17. 12:26

Végzetes baleset - Felelőtlenség és rossz műszaki állapot

Veszprém - Minden bizonnyal a gépkocsi műszaki állapota is közrejátszott abban a tragikus balesetben, ami szombaton hajnalban történt Öcs és Padragkút között, egy fiatal meghalt, négyen megsérültek.

Halmos György

A főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, hogy nem volt jellemző a halálos diszkóbaleset, a szombati viszont abba a kategóriába tartozik. Reiter Barnabás elmondta, hogy egy fiatal életét vesztette, egy súlyos, három pedig könnyű sérülést szenvedett. Az alezredes elmondta, hogy a baleset hajnali három órakor történt, amikor egy kanyarban a gépkocsi megcsúszott, kisodródott, majd egy fának ütközött. A baleset körülményeit még a szakértők vizsgálják, azonban már most is látszik, hogy a gépkocsi műszaki állapota valószínűleg közrejátszott a tragédiában.

A vizsgálatok kiderítették, hogy a balesetes Citroen BX-et 2007-ben vonták ki a forgalomból Ausztriában. Azóta a járművet valószínűleg szerelő nem látta, csak "sufnituninggal" és garázsban bütykölhették. Az autón mindössze két téligumi volt, azok is olyan kopottak voltak, hogy hatástalannak tekinthetőek. Ezen kívül a tengelyekre különböző gumik voltak felszerelve, azaz nem figyeltek, vagy nem tartották fontosnak, hogy téli mellé a tengely másik végére téli gumit tegyenek.

Az alezredes arról is szólt: a problémákat tetézte, hogy volt olyan abroncs, amit forgásiránnyal ellentésen tettek fel, azaz nem tudta elvezetni vizet, ilyen esetekben pedig nagyon könnyen kialakulhat a a kerekek vízenfutása.

A szombati halálos balesetben a gépkocsi rossz műszaki állapota egyértelműen szerepet játszott. A tapasztalatok szerint sokan a gépkocsi ellenőrzését csak a műszaki vizsga idején tartják fontosnak, pedig a jármű állapotának folyamatos ellenőrzése életet menthet, az arra szánt idő nem veszett kárba  hangsúlyozta az alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!