Lóerő

2011.03.31. 15:31

Kétkerekűek a célpontban

Veszprém - Fokozott közlekedésbiztonsági akciót indított a rendőrség egészen április 26-ig, ennek célja a kerékpárosok ellenőrzése lesz.

Halmos György

A megyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy az akció során ellenőrzik a kerékpárok műszaki állapotát és azt is, hogy a biciklis fogyasztott-e alkoholt.

Reiter Barnabás alezredes hozzátette: sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a kerékpár is jármű, azaz nem szabad alkoholfogyasztás után felülni arra. (Veszprém megyében a kerékpárosok által okozott balesetekből tavaly 26 esetben volt ittas a kétkerekű jármű vezetője, vagyis minden negyedik okozója fogyasztott alkoholt.)

A korábbi ellenőrzések tapasztalatai szerint egyébként a kerékpárosok a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal sincsenek tisztában.

Az ellenőrzés során vizsgálják a kötelező felszerelést, így a csengő, a két független fék, az első és hátsó lámpák, az első keréken pedig a prizma meglétét. A rendőr a hiányzó felszerelés esetén szabálysértési eljárást indít, ennek legenyhébb szankciója a figyelmeztetés lehet, de a hatóság akár 30 ezer forintos pénzbírságot is kiszabhat.

Az alezredes a legfontosabb szabályok között említette, hogy 12 éves kor alatt nem lehet főútvonalon haladni kerékpárral. Mindig kerékpárúton vagy kerékpársávon, esetleg útpadkán vagy az úttest jobb oldalához húzódva kell menni a biciklivel, természetesen egymás mögött. Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában a figyelem középpontjába kerültek a kerékpárosok, mert ők a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Sok baleset elkerülhető lenne, ha a kerékpáros lakott területen kívül fényvisszaverő mellényt viselne. A kerékpárosokat érintő közlekedési baleseteknél másodlagos ok gyakran a biciklis ittas állapota.

A kerékpáros balesetekre jellemző, hogy szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek. A statisztikai adatok szerint az országban tavaly 16 ezer 307 személyi sérülés történt az utakon, ebből minden negyedik esetben kerékpáros volt az egyik résztvevő.

 

Veszprém megyében tavalyi 591 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. Az összes balesetből 129 esetben volt érintett kerékpáros, ez az összes baleset 22 százaléka. A 129 személyi sérüléssel járó balesetből 102 esetnek volt okozója kerékpáros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!