Lóerő

2011.06.30. 19:41

MZ, Pannónia, Cetka, Simson, Honda, BMW - A nézők csak csodálták a veteránmotorokat

Tapolca-Diszel - A motorozás hobbi, kedvtelés, örömforrás és szenvedély. A veteránmotorosoknál ez fokozottan igaz, sőt, talán a felsoroltakhoz túlzás nélkül a hagyományok ápolását is hozzátehetjük.

Szijártó János

A hétvégén immár tizenegyedik alkalommal találkoztak a veteránmotorosok a helyi Rozsdamarók Veteránjármű Egyesület szervezésében. Ezúttal közel kétszáz résztevőt köszönthettek a szervezők a diszeli faluréten.

A felsorakozott gépeket aztán megcsodálhatta mindenki, a gazdáik pedig örömmel üdvözölték egymást, sokan régi ismerősként találkozhattak ismét. A gépek között régi oldalkocsis és anélküli MZ-k, Pannóniák, Cetkák, Simsonok, Hondák, BMW-k, de több évtizede használt segédmotoros kerékpárok, Svalbik, sőt még a segítő motorral ellátott kerékpár (Dongó) is feltűnt a réten.

 

 

Volt olyan masina, amelyről első ránézésre az átlagember azt sem tudta megmondani, hogy kerekes fagylaltos készülék vagy benzines talicska. Aztán kiderült, hogy egy ősi motoros permetezőt szállított ki a bemutatóra egy jó humorú résztvevő. A felsorakozott járművek megtekintését, egymás üdvözlését és a szervezők útbaigazítását követően valamivel tíz óra után elindult a mezőny a hagyományos nagy túrára. Ezen csak a harminc évnél idősebb, de kifogástalan műszaki állapotban lévő, a közúti közlekedés szabályainak megfelelő járművek indulhattak.

 


 
Látványos pillanatoknak lehettek szemtanúi azok, akik a rajt pillanataiban a helyszínen tartózkodtak. Közel kétszáz pöfögő motor füst, por és benzingőz kíséretében sorakozott fel a rétről kivezető úton, majd a forgalmat irányító rendőrök jelzésére megindult körútjára a csaknem egy kilométeres menetoszlop.
 A résztvevők először egy diszeli tiszteletkört tettek, majd megcélozták Tapolca belvárosát. Utána Raposka, Balatonederics, Keszthely, Rezi, Nemesvita következett egymás után. A felvonulók számára minden bizonnyal érdekes programpont volt a keszthelyi majormúzeum, ahol régebbi motorcsodákat tekinthettek meg.

 

 


Tizenegyedszer is jó volt összejönni

A veteránmotorosok visszaérkezése után Tapolca-Diszelben a hagyományok szerint rendőrségi bemutató kezdődött, illetve a kellemes környezetben vacsora, tábortűz, tájjellegű italok kóstolgatása várta a megfáradt, de mindvégig jókedvű veteránmotorosokat. A tizenegyedik találkozón szintén bebizonyosodott, hogy a rendezvénynek van létjogosultsága és jövője. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!