Lóerő

2011.06.30. 15:19

Szivárgó kipufogó

A kipufogórendszer azon túl, hogy eltávolítja a gépjárműből a keletkező gázokat, jelentős szerepet játszik a környezetkárosítás csökkentésében is. Azaz, ha jól működik, az nemcsak a motornak, hanem az embernek, a környezetnek is jó.

Szijártó János

Nem véletlen, hogy műszaki vizsgán is fokozott figyelmet szentelnek a gépjárműveken ennek az alkatrészegyüttesnek. A vizsgáztató ellenőrzi, hogy fennáll-e az alkatrészek leválásának vagy kilazulásának veszélye, illetve mérik az esetleges hibákból adódó szennyezési határértékeket. A kipufogógáz szivárgása a lyukas kipufogó egyértelmű jele. A vezető is gyanakodhat persze a kipufogó hibájára, ha furcsa zajt hall a gépkocsi alsó részéből. Ilyenkor édemes haladéktalanul szakemberhez fordulni.
 
A rendszer meghibásodását okozhatja a belső korrózió az indításkor keletkező kondenzvíz miatt, a külső korrózió a sár és só következtében, valamint a rögzítések megrongálódása. A motortartók, vagy a kipufogó rögzítőgumijainak elöregedése vagy sérülése a kipufogó idő előtti elhasználódásához vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!