Lóerő

2011.12.30. 09:02

Pazarló a céges kocsik mosása

Megyei körkép - Megbízható számítások szerint egy autómosáshoz átlagosan 120 liter ivóvíz szükséges.

Varga Ibolya

Ez a mennyiség egy 50 járműből álló céges flotta esetén, havi két mosással számolva, már évente 144 ezer liter vizet jelent, és a mosatás a járulékos költségekkel együtt mintegy 4,5 millió forintba kerül. A flottakarbantartás költségeinek csökkentése - az emelkedő üzemanyagárak miatt is  - létfontosságú a cégek számára.

A válság hatására a nagyobb futásteljesítmény és a megszokottnál hosszabb idejű használat háttérbe szorította a közlekedésbiztonsági és a környezetvédelmi szempontokat, a legfontosabb szempont a költséghatékony üzemeltetés lett. Az üzemeltetés során fontos szempont, hogy ne romoljon a kocsik állaga, növekedjék a csereperiódus - minél alacsonyabb fenntartással.
 
Magyarországon még nem kézenfekvő megoldás, míg az Egyesült Államokban vagy akár Németországban is egyre általánosabb a flottatisztítás víz nélküli változata, az úgynevezett szárazmosás. Ez környezetkímélő, hiszen több ezer liter ivóvíz megmarad. A szárazmosás technológia zárt rendszerű, az összes kellék elfér egy személyautóban, és a tisztítás során nem jut vissza a környezetbe szennyeződés. A munka során felhasznált tisztítószerek biológiai úton teljesen lebomlanak. A készítmények hatásmechanizmusa a nanotechnológián alapul. A szer a felületre permetezve atomi szinten fejti ki hatását, a megfelelő kémiai kötések létrejöttének köszönhetően kvázi elemeli a szennyeződést a fe-lülettől. A karosszéria-tisztítószer carnauba brazil pálmából sajtolt növényi alapú viaszt tartalmaz, amivel a folyamat végén karcolásmentesen fényesre polírozzák a tiszta felületet.


 
- Egy fa egy év alatt mintegy tíz kilogramm szén-dioxidot tud megkötni. Az ötvendarabos céges autóflotta 864 kilogramm szén-dioxidot bocsát ki, amelynek megkötéséhez 86 fa szükséges. Ugyanennek a flottának a tisztításához 144 ezer liter vizet használnak fel, amelynek költségén, ha vízhasználat nélküli tisztítást választ a cég, közel 50 százalékos költségcsökkentést érhet el - mondja Bíró Andrea, egy szárazmosással foglalkozó cég vezetője.

- Az autótisztítás megkerülhetetlen tétel, mert a céges autó szinte reklámtábla, az ápolatlan kocsik pedig rossz benyomást keltenek. A céges flották karbantartását és tisztítását egyre többen bízzák alvállalkozókra, mert a dolgozók munkabére és elpazarolt munkaideje drágább, mint a mobil szolgáltatás többletköltsége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!