Lóerő

2012.12.27. 11:53

Külhonban télvíz idején

A téli, autós utazások sok veszélyt rejtenek, ezért különösen fontos a felkészülés, főképp, ha külföldre indul az ember.

Szabó Péter Dániel

Az első és legfontosabb, hogy az útra mindenképp vigyük magunkkal érvényes biztosításunkat igazoló zöldkártyánkat, amelyet biztosítónknál igényelhetünk.  Ezzel igazolhatjuk az európai országokban, hogy rendelkezünk olyan felelősségbiztosítással, amely a külföldön okozott károkat is megtéríti a károsult részére. Több országban a magyar forgalmi rendszám és az ovális mezőben elhelyezett, "H" országjel is igazolja ugyanezt, ám vannak olyan országok is, amelyekbe nem léphetünk be zöldkártya nélkül.

Ha egyébként egy külföldi úton balesetet szenved egy magyar autótulajdonos, hasonlóan kell eljárnia, mint egy belföldi balesetnél. A kék-sárga színű európai baleseti bejelentőt kell kitölteni, melyen a baleset körülményeit és a résztvevők adatait rögzítjük. Fontos, hogy ne sajnáljuk az időt a kitöltött dokumentum tüzetes ellenőrzésére, mert ha ártatlanul felelősséget vállalunk a balesetben, azt később már nagyon nehéz orvosolni.

Szintén létfontosságú a téli gumi használata, mely nem mellesleg a legtöbb térségbeli államban kötelező is november 1. és április 15. között. Ezt a határátkelőhelyeken is ellenőrizhetik. A hóláncot is érdemes bepakolni, mert egyrészt könnyen szükség lehet rá, másrészt pedig előfordulhat, hogy olyan táblával találkozunk külföldön, amely kötelezővé teszi a felszerelését. Ausztriában például akár 5000 euróra is megbüntethet a rendőr, ha téli gumi és hólánc nélkül autózunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!