Lóerő

2013.09.12. 13:37

Közösséget formáló gépek a veterán járművek

Öreg járgány, nem vén járgány, vallják a veterán gépek szerelmesei és ezt rendre be is bizonyítják. Egyre többen porolják le elfeledett, de egy félreeső helyen eltárolt régi járműveiket, hogy kipróbálják, megmutassák, és új barátokat, közösséget ismerjenek meg általa.

Szijártó János

Az idén immár tizenharmadik alkalommal rendezte meg a veterán járművek találkozóját a Rozsdamarók Veteránjármű Egyesület, de a közelmúltban öreg kerékpárok is előkerültek a garázsokból, pincékből. Hódít a retro ebben a tekintetben, a biciklikkel például ügyességi versenyeket is tartottak. Volt gázpalack szállítás kormányon, menyecske cipelés vázon, de a zsák búzát is többen megmozgatták. 

– Régi bicikli szinte minden háztartásban található, így a sikeres és immár országos hírnek örvendő veterán motoros találkozó mellett megpróbáltuk a kerékpáros verziót. Jól sikerült, és azt gondolom, hagyományt teremtettünk, lesz folytatás – hangsúlyozta Mohos Csaba.

Az egyesület elnöke munkatársunk érdeklődésére elmondta, hogy az ötvenöt fős baráti társaság nagyon aktív, sokan szinte napi kapcsolatban állnak egymással.


Mohos Csaba a veterán motorok szerelmese éppen egy Rigát tesztel. Egyesületbe tömörültek a hasonló gondolkodású motorosok (Fotó: Szijártó János)

 

– Segítünk a másiknak, közös túrákat szervezünk, akár spontán is. Valakinek hirtelen beugrik valamilyen ötlet, néhány telefon és máris összejövünk tízen, húszan és indul a karaván. Az idén tavasszal például a Balatont kerültük meg, egy siófoki megállóval. De számtalan más hirtelen jött ötletből lett végül kellemes hétvégi program. Ebből is látszik, hogy nem csak a minden év júniusában megrendezett veteránmotoros találkozón működünk, hanem az év minden napján aktívak vagyunk, még akkor is, ha a rossz idő miatt nem lehet motorozni. Ilyenkor a garázsban, műhelyben is akad tennivaló – tette hozzá Mohos Csaba.

Azt is megtudtuk, hogy a szerelési, javítási munkákat is megosztják egymás között, segítik a másikat, amiben lehet. Ez különösen igaz a menet közben adódó hibák esetében, amikor nyolc, tíz ember dolgozik azon, hogy mielőbb folytathassák az utat. Mindenki hozzáadja a saját tudását, vagy eszközét.

Bármikor bármelyik jármű megállhat, ezért a hozzáállás is ehhez igazodott. Vannak a baráti körben régi és még régebbi motorok, Mohos Csaba például egy nyolcvan esztendős BMW tulajdonosa. De működtetnek több évtizedes Pannóniát, Uralt, JaWát, MZ-t, Csepelt és Simsont a veterán motorosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!