Lóerő

2013.12.19. 15:25

Édesapja örökségét vitte és viszi tovább

Ajka - A Somló Volán Zrt.-nél tizenhat éve hagyomány, hogy jutalmakat, elismeréseket adnak azoknak az autóbusz-vezetőknek, akik legkevesebb kétszázötvenezer kilométert vezetnek baleset nélkül.

Tollár Sándor

Töreki György, az ajkai területi igazgatóság gépkocsivezetője másfél milliomos lett, pontosan egymillió-ötszázezer kilométert vezetett le anélkül, hogy a legkisebb balesetet okozta volna a közlekedésben. A balesetmentes vezetésnek ezt a fokozatát a KRESZ előírásai hiánytalan betartásának, megalapozott szakmai hozzáértésének, valamint nyugodt, kiegyensúlyozott életvitelének és kifogástalan vezetéstechnikájának köszönheti.

– 1975. június 30-án kezdtem itt, az ajkai Volánnál dolgozni. Első időben kilenc évig tehergépkocsit vezettem. 1984 májusától autóbuszozom. Akkor még édesapám, Töreki Ernő is itt dolgozott, aki hosszú évtizedekig a hévízi járatot csinálta. 1987-ben nyugdíjba ment, onnantól vagyok én is a hévízi járaton. Tőle örököltem, s családi hagyományként továbbviszem. Most töltötte be a 86. évét, s hála Isten, még jó egészségben köztünk van, mondta Töreki György, majd arról szólt, hogy milyen tulajdonságok alapján választják ki a személyszállításra alkalmas gépkocsivezetőket.

– Egyik követelmény volt, hogy teherautón minimum két évet kellet dolgozni, s ha nem volt probléma, baleset, anyagi kár, akkor beiskoláztak. Én kilenc évet töltöttem teherautón balesetmentesen. Ebben a „témában” természetesen az ember jelleme, tulajdonsága, a többi kollégához való viszonya, az egyenesség, őszinteség, az előzékenység, az udvariasság és nem utolsósorban az emberszeretet dominál. Nagyon megragadott édesapám higgadt, lelkes, szakszerű vezetése. Még a régi Csepel „fakarusz” buszon kezdett, s a hévízi járaton fejezte be. Mellette érezhettem meg a gázolaj illatát, s aki ezt egyszer megszagolja, óhatatlanul is a családjához tarto-zók követője lesz és az autóbusz szerelmese.

 

Töreki György több mint másfél millió kilométert tett meg



Édesapámnak nyugdíjba vonulásakor egymillió-kétszázötvenezer balesetmentes kilométer jött össze autóbuszon. Tehát már most túlszárnyaltam apám teljesítményét kétszázötvenezerrel. Az autóbusz-vezető a balesetmentes vezetéssel kapcsolatban kifejtette, hogy óriási körültekintés, türelem, nyugalom, figyelem, szakmai felkészültség, előzékenység, udvariasság, a vezetés szeretete szükséges. A rutin folyamatosan kialakul. Vezetés közben nemcsak előre kell nézni, hanem minden irányban, mert akinek csak egyfelé terjed ki a figyelme, az eleve nem lehet jó vezető. Ezenkívül szerencse is kell, ezért nem árt Fortunával „házasságot” kötnie annak, aki gépkocsivezetésre adja a fejét. Ezt a másfél millió kilométert a legkisebb koccanás nélkül tette meg.

– Természetesen akadtak érdekes, izgalmas, veszélyes pillanatok, főleg az utóbbi időszakban. Tíz-tizenöt év alatt a közlekedési morál sokat romlott. Főleg a nyári időszakban a Balaton-parton nagyon kell vigyázni, ott veszélyes a közlekedés. Télen a síkos útviszonyok között is sok mindent ki kell védeni, más hibáját korrigálni. De a nehézségek ellenére sem bántam, hogy ezt a pályát választottam. Szívvel-lélekkel csinálom, s úgy érzem, jó érzékem van a vezetéshez, ezt talán legjobban a kilométerekben szerzett másfél milliomosságom bizonyítja. Nagyon sokat segít a családom is, köszönöm is nekik. Nyugodt családi háttér nélkül nem lehetne balesetmentesen közlekedni. A feleségem kiegyensúlyozott életet biztosít munkámhoz. Mindig pihenten tudok munkába állni. Két nagy gyerekem és egy két-éves unokám van.A biztonságos közlekedés fontosságára utalva megjegyezte, hogy mindig türelmesnek, figyelmesnek, kell lenni, kerülni a kapkodást. 

– Mindig vegyék fel a forgalom ritmusát, kalkulálják be a mások felelőtlenségét, és felkészületlenül soha ne induljanak útra. Mérjék fel azt a forgalmi helyzetet, ami váratlanul adódhat, és arra fel tudjanak készülni. Sajnos, sokan csak az orrukig látnak, és meglepődnek a váratlan helyzetekben – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!