Lóerő

2014.05.29. 06:15

A balesetek egy részéért gyakran maguk a biciklisek a felelősek

Tény, hogy a balestek bekövetkezéséért gyakran maguk a kerékpárosok felelősek. Ezért idei esztendőben több rendőrkapitányságon, így Balatonalmádiban is kiemelt figyelmet fordítnak a biciklis balesetek megelőzésére.

Szijártó János

Erről Stanka Mária rendőr őrnagy, megelőzési kiemelt főelőadó szólt, minapi tájékoztatójában.

- Nem árt tudni, hogy a kerékpárosnak ugyanúgy ismernie kell a közlekedési szabályokat, mint a gépjármű vezetőknek, hiszen a biciklis is része, részese a közlekedésnek. Alapszabály, hogy a kerékpárt hajtó személy vezetőnek, a kerékpárt toló személy gyalogosnak minősül. Zebrán csak utóbbi formában, gyalogosként haladhat át a bringás. Azzal is tisztában kell lenni, hogy csak akkor lehet behajtani kerékpárral az egyirányú út tilos oldaláról, ha azt kiegészítő jelzőtábla megengedi. Tiltott a kézben tartott mobiltelefonnal való vezetés is. Kerékpárral mindig az úttest menetirány szerinti jobb oldalán kell közlekedni, kivéve ha az biciklizésre közlekedésre alkalmatlan, vagy tiltott. Ebben az esetben a járdán a gyalogosok zavarása nélkül, maximum 10 kilométeres óránkénti sebességgel lehet haladni sorolta Stanka Mária a legfontosabb tudnivalókat.

A rendőr őrnagy felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyalog- és kerékpárúton a biciklisek és a gyalogosok a forgalmat, azaz egymást nem akadályozhatják, és nem is veszélyeztethetik.

A biciklizés népszerűsítése a szabályok megismerését is segíti. Elől az egyik ügyességi verseny győztese, Hegedűs Kristóf (Fotó: Szijártó János)

Kétkerekű kerékpáron tizenhat évesnél idősebb személy szállíthat tíz évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast, pótülésén. Éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok között elől fehér, hátul piros, folyamatos vagy villogó fényjelzést kell használni. Ez lehet a járművön és a hajtó személyen is. Lakott területen kívül fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselni éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között, de lakott területen belül is kifejezetten ajánlott. Sajnos sokan figyelmen kívül hagyják azt a szabályt, hogy kerékpárral lakott területen kívül tilos főútvonalon balra kanyarodni, az úttest jobb széléről pedig át kell tolni a kerékpárt. Főútvonalon tizenkét évesnél fiatalabb gyerek egyedül nem közlekedhet, tilos elengedett kormánnyal kerékpározni, a biciklihez oldalkocsit, utánfutót, egyéb vontatmányt (kivéve szabványos kerékpárutánfutót) kapcsolni, illetve azt más járművel, esetleg állattal vontatni.

A kutyasétáltatás azon formája sem engedélyezett, amikor a kormányon, vagy a biciklies egyik kezében van a póráz vége. Nem lehet oldalra, előre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt akadályozó tárgyat szállítani.

Biciklisek és az alkoholfogyasztás

Téves az a köztudatban elterjedt nézet, hogy lehet alkohol fogyasztása után kerékpározni. A vonatkozó szabály úgy szól, hogy főúton alkohol fogyasztása után kerékpározni tilos, a közigazgatási bírság mértéke hatvan ezer forint. Mellékúton és kerékpárúton alkohol fogyasztása után (például egy sör vagy kettő deciliter bor) csak akkor szabad kerékpározni, ha a vezető közlekedésre, vezetésre alkalmas állapotban van. Ha nem, akkor közigazgatási eljárásban harminc ezer forintos bírsággal kell számolnia a vétkesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!