Lóerő

2016.11.17. 15:30

Gondolt az alvázvédelemre is?

Autónk téli felkészítését nem lehet elég korán megkezdeni, így jogos a fenti kérdés, miszerint ön már gondolt a gépkocsija alváz- és üregvédelmére?

Heffler Péter

Kifelé haladva az őszből, a tél közeledtével ejtettünk már szót Lóerő magazinunk hasábjain a téli gumik cseréjének fontosságáról, autónk akkumulátorának karbantartásáról, a rendőrség segítségével pedig adtunk vezetéstechnikai tanácsokat is, viszont gépjárművünk alváz- és üregvédelméről eleddig nem ejtettünk szót. Ebben az időszakban ugyanolyan fontos szempont, mint a fentebb említettek, ráadásul olyannyira, hogy az autó alvázának felkészítése a zord időjárásra sokkal inkább ősz eleji feladat, állítja Veszprém egyik legforgalmasabb, karosszéria-javítással, fényezéssel, alvázvédelemmel foglalkozó műhelyének vezetője, Szkok István.

A gépjárművek rejtett részeinek körültekintő ápolásával, megelőző karbantartásával, a megfelelő üreg- és alvázvédelemmel autónknak hosszabb élettartamot biztosíthatunk - mondta Szkok István, az egyik forgalmas veszprémi szerviz műhelyvezetője
Fotó: Penovác Károly

- A legjobb lenne, ha már nyáron gondolnánk autónk alvázának megfelelő védelmére, hiszen ekkor még teljesen szárazak a kocsi azon részei, amikre az ilyenkor szüksé- ges bevonatokat felvisszük. Ahogy egyre jobban megyünk bele az őszi, téli időszakba, megnő a veszélye, hogy nem tudjuk rendesen kiszárítani az autót, mely által az egész alvázvédelemnek a hatásfoka közel sem lesz százszázalékos - kezdte a szakember, aki azt tanácsolja, hogy érdemes időt szánni a mindössze félórás vizsgálatra, amikor is többek között a küszöbök és a motorháztető belsejét, a csomagtér ajtaját, tehát a zárt részeket veszik szemügyre a kárpit levétele után. - Ilyenkor picit szét kell szedni az autót, hiszen pár csavarral rögzített, műanyag idomok találhatók a kerékjáratokban, az autó alján, amik védik azt a felverődő kövektől. Itt találhatók azok a részek, amik fémből készültek, és esetleg már elkezdtek rozsdásodni.

Ezután kezdődik a felülettisztítás gépi és kézi módszerrel, melynél először egy zsírtalanító anyagot használunk, majd magas nyomású levegővel fújatjuk le a munkaterületet. Ha rozsdás a felület, akkor rozsdaátalakítóval kezeljük a problémás részt, és utána kaphatja meg a bitumenes alvázvédőt az autó - mondta még Szkok István, aki hozzátette, hogy akár új autónál is érdemes gondolni az üregvédelemre, mert ha ezt esetleg idényről idényre elmulasztanánk, akkor hat-nyolc év után már igen komoly károk keletkezhetnek a nem látható részeken.

Akik hosszú távra terveznek autójukkal

Hacsak nem akarunk pár évente új kocsit venni, akkor célszerű autónk nem látható részeinek ápolására is gondolni időközönként. A szakember által elvégzett kezeléssel jócskán meghosszabbíthatjuk a gépkocsi élettartamát, de mi is tehetünk érte, már csak azáltal is, hogy télen néha alulról lemossuk az autót, tavasz elején pedig mindig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!