Lóerő

2017.10.08. 10:00

Alkalmazkodjunk az őszies időjáráshoz és útviszonyokhoz, vezessünk óvatosan!

Az ősz beköszöntével érdemes néhány dologra jobban odafigyelnünk, ha autóba ülünk.

Molnár Sándor

Érvényes ez a járművünkre vonatkoztatva is, valamint az időjárás és az útviszonyok szempontjából is.

Az őszi időszakban gyakran kell esőben vezetnünk, ezért fontos, hogy jól töröljenek az ablaktörlő lapátok, és ne kelljen azon bosszankodnunk, hogy csíkot húznak az üvegen. Az ablaktörlő gumi, illetve lapát cseréjét akár házilag is megoldhatjuk, ha van némi affinitásunk és türelmünk a munkához. Ha már az ablakok tisztaságánál tartunk, érdemes ellenőrizni a szélvédőmosó működését is, és nézzük meg, hogy van-e elég ablakmosó folyadékunk, amelynek a fagyállóságra is oda kell már figyelnünk.

Gyakran tapasztalható jelenség, hogy a szembejövőnek vagy az előttem haladónak nem ég az egyik lámpája. Az újabb, korszerűbb járművek műszerfalán kontrollálható a probléma, a régebbi modelleken azonban ez nem jellemző, így érdemes néha ellenőriznünk a a lámpáink működését, beleértve a féklámpákat és az irányjelzőket is. Fontos a tompított fényszórók helyes beállítása is. Ennek kontrollálásában persze segítenek a szembejövők is, mert ha folyamatosan villogtatnak, biztosan túl magasra világít a lámpánk, ami nyilván zavarja a velünk szemben közlekedőket. Érdemes a gumiabroncsok kopottságát is ellenőrizni, de ezzel a témával hamarosan részletesen foglalkozunk majd.

A látási viszonyok lényegesen rosszabbak, mint a nyári időszakban voltak. Jóval korábban sötétedik, és esőben is gyakrabban kell vezetnünk, ezért nagyobb hangsúlyt kap a látni és látszani elv.

Az ősz beálltával nemcsak az időjárási és a látási viszonyok válnak kedvezőtleneb-bé, hanem az útviszonyok is. Fontos, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott látási és útviszonyokhoz, és ne száguldozzunk ködös, esős időben.

A lehullott falevelek ugyanúgy csúszhatnak, mintha jégen közlekednénk. Az átmeneti időszakban az autósoknak is nagy figyelmet kell fordítaniuk autójukra és az óvatos közlekedésre. Ne vezessünk úgy, mintha még mindig nyár lenne!

Nagy sebességnél komoly veszély az aquplaning. Esőzések során – főként lejtős útszakaszokon – előfordulhat, hogy összegyűlik a víz, mely veszélyt jelenthet az autósok számára. Ilyen útviszonyok esetén csak nagyon kis sebességgel ajánlott megkísérelni az áthaladást. Ilyenkor ugyanis megnő az aquaplaning, azaz a vízen futás veszélye. Az abroncs nem képes a közte és az útburkolat közti vizet kiszorítani, a kerekek úgy elkezdenek csúszni, mintha jégen lennének. A vízen történő felúszást megelőzni vagy mérsékelni a sebesség csökkentésével, illetve meg-felelő abroncsok használatával lehet.

A lehullott falevelek – főként vizes úton – a havas, jeges viszonyokhoz hasonló tapadásvesztést okozhatnak, ezt is vegyük figyelembe ilyen útszakaszhoz közelítve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!