Biztosítási aktualitások

2017.11.11. 10:00

Folyamatosan emelkedő biztosító díjak

A mostani kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány során a hárommillió személyautóból 967 ezernek kell a szerződését megújítani. Ezen időszak alatt valószínűsíthetően 80-90 ezren váltanak majd.

Molnár Sándor

A balesetek és a káresemények száma növekvő tendenciát mutat, amit a biztosítótársaságoknak is követniük kell a díjszabásukkal – mondta Póczik András Fotó: Molnár Sándor

Az év végi szerződések átlagdíja – a 10-15 százalékos növekedést is figyelembe véve – 18–20 ezer forint körül vár-ható, amelyet idén, a letisztult piacon 13 biztosítótársaságnál köthetnek meg az ügyfelek – tájékoztatott Póczik András, egy Veszprémben működő biztosítási alkusz és tanács-adó kft. ügyvezetője.

– A lakossági, úgynevezett fogyasztói szerződések és az egyedileg, darabonként kötött gazdálkodószervezeti szerződések esetén 2018. január 1-jétől az alábbiakra kell különösen figyelniük a gépjármű-üzembentartóknak.

A balesetek és a káresemények száma növekvő tendenciát mutat, amit a biztosítótársaságoknak is követniük kell a díjszabásukkal – mondta Póczik András Fotó: Molnár Sándor

A 13 versengő biztosítótársaság több mint felénél, hét társaságnál időközben bevezették az úgynevezett károkozói pótdíjat, amely jelentős többletköltséget jelenthet a hagyományos bonus-malus rendszerben jelentkező, esetleges károkozás miatti besorolás szerinti kedvezőtlen változásokon túl. Akik 2017- ben kárt okoztak, illetve évközi évfordulós szerződéssel is rendelkeznek, okvetlenül kérjenek tanácsot független szakmai cégtől az évfordulós váltáskor, hogy mely társaságot javasolják a díjtarifákban szereplő díjsorrend alapján, amelyeknél váratlan meglepetés nem érheti őket az esetleges károkozás kapcsán.

Gyakran felmerülő kérdés az is, hogy ha egy aránylag alacsony összegű, 10–100 ezer forint közötti kárt okoztam, miért romlott két fokozattal a bonus-malus besorolásom.

– Sokan nem tudják, hogy az okozott károk darabszámától, és nem a volumentől függ a visszasorolás. Ezért kap minden károkozó a biztosítótól rendeletileg előírt tájékoztatást az okozott káráról, hogy lehetősége legyen a kötelező biztosítási kár visszavonásával közvetlenül is rendezni az okozott kárösszeget, és ne járjon több éven keresztül rosszul a B (bonus), (M) malus visszasorolással. Ez ügyben is érdemes független szakértőt keresni. A károkozói pótdíjat a hét társaságnál elkerülni nem tudja, viszont a mértékét csökkentheti az eljárásával, és a besorolása sem romlik.

Miért csak ilyen kevesen váltanak majd?

– Az év végén váltók aránya még jelenleg is magas, illetve itt olyan gépjárművek találhatók zömében, melyek 2010-ben, illetve előtte lévő években kerültek megvásárlásra, amelyek bonusa B10 fokozattal rendelkezik, tehát egy kármentes, kedvező kockázatviselési csoportról van szó. Összetételük az évközi évfordulós kgfb-k díjszintjéhez viszonyítva alacsony, mert azok eddig is már 35 ezer forint körüli átlagos éves díjat fizettek.

Miért kell a biztosítási díjakat emelni?

– Egyfelől a gépjárművek kora, az alkatrészek egyre növekvő ára, a rezsióradíj mértéke, illetve az utóbbival kapcsolatban lévő szakmunkáshiány mind-mind árfelhajtó hatású. Tíz év alatt az átlagdíjak 50 százalékot emelkedtek, mivel az elöregedő autópark, illetve a balesetek és a káresemények száma növekvő tendenciát mutat, ezért a biztosítótársaságoknak is – a körülményekkel szinkronban – alakítani kellett díjaikat, ezért az árváltozás a továbbiakban is megmarad. A káralakulások jelentős nagyságrendjét a személyi sérülésekkel kapcsolatos következményi károk, így az egészségromlás és a halálesetek miatt bekövetkezett, gyakran bíróságok által meg-ítélt összegek okozzák. Természetesen ezt a tendenciát a jövőben csökkenthetik az új járművekbe beszerelt azon biztonságtechnikai berendezések, amelyek a gépjárművekben szinte kötelező felszereltséget jelentenek, mint sáv-elhagyást gátló rendszer, illetve a távolság- és táblafelismerő rendszerek – mondta még el Póczik András, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnökségi tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!