impozáns látvány

2021.01.31. 07:00

Limitált számú a Mini „csúcsragadozója”

A koronavírus-­világjárvány tavalyi kitörése előtt mutatták be a Mini John Cooper Works GP autót. A 306 lóerős „szörnyecske” mindössze háromezer példányban készült, mi az 1537-es sorszámúval találkoztunk az egyik veszprémi autókereskedésben.

Juhász-Léhi István

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Akit nem hoz lázba a Mini, az könnyen elsétál az autó mellett, ám aki rajong a márkáért, az amint megpillantja a kerítés mögött a GP nagy spoilerét, azonnal megindul a kereskedés bejárata felé – mint e sorok írója –, hogy közelről is szemügyre vehesse a hétköznapi Mini John Cooper Worksnél 75 lóerővel bitangabb verdát. A GP 5,2 másodperc alatt gyorsul százra, és óránként 265 kilométeres végsebességre képes.

Szemből és hátulról is igencsak impozáns látványt nyújt a Mini John Cooper Works GP Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Az autón a felnik 18 colosak és abszolút könnyű súlyúak – szó szerint, hiszen egyenként mindössze kilenc kilogrammot nyomnak. A GP játszva felismerhető a már említett spoilere mellett arról is, hogy igen feltűnőek az első lökhárítói. A karosszéria szürkére van festve, ugyanakkor a visszapillantók és a tető ezüstmetál színű. A gyári tuning része a szépen „zenélő” kipufogórendszer vagy éppen a brit zászlót mutató hátsó lámpák.

A nagy spoiler könnyen felismerhetővé teszi a ritka autót Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Hogyan mutat belül? Természetesen bőrülések és nyolc­fokozatú ZF automata váltó van a járgányban, valamint minden földi jó, amit egy autóbolond kívánhat. Érdekes az egyedi sorszámozás helye, amely az anyósülés ajtajánál lelhető fel. A Mini csúcsmodellje ellen leginkább az ára szól, hiszen újonnan 45 750 dollárt (mai árfolyamon számolva közel 14 millió forint) kértek érte az Egyesült Államokban. Ugyanakkor az árát jól tartja, sőt: a napokban az interneten nézelődve nem nagyon találtunk 43 ezer euró (körülbelül 15,5 millió forint) alatt eladó példányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!