Márkó

2016.11.07. 12:45

Márkóiak közös falutörténeti albumot készítettek

Márkói lakosok és az onnan elszármazottak közel 1500 archív képet gyűjtöttek össze a falu lakóiról és a településük történetét meghatározó jeles épített környezetéről.

Jákói Bernadett

Egy szép kép felér egy kisregénnyel informatív, hangulatos, emlékeket idéz fel: a kitelepítetteknek, elszármazottaknak a fénykép jelentette a hazát, az otthon felidézését. A  kép dokumentál, a tudományos kutatás egyik fontos eszköze. Ezekből a képekből nyújt át válogatást a napokban a Márkói Kulturális Központban bemutatott kötet, amelyet a faluközösség gyűjtésével szerkesztettek közösen, valamint a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum és a Veszprém Megyei Levéltár gyűjteményéből kerültek összerendezésre. Elődeink öröksége címen Márkót, a márkói családokat, a felmenőinket mutatja be képekben.

Szabó Gyula a képgyűjtést koordináló márkói lakos (balra)  is örömmel fogadta az album létrejöttét

Kitűnően illeszkedik nemcsak a településről kiadott, hanem a megyében megjelenő kiadványok sorába is. A könyvben több mint százhetven kép található, rövid információval a képeken látható eseményekről, illetve a képek tartalmáról. Jóval több kép gyűlt össze, mint ami a könyvbe került. A kimaradottakat továbbiakban, egy második, esetleg harmadik kötetbe jelentetnek meg a későbbiekben.  Tervben van, hogy a digitalizált képekről egy nagy márkói albumot készítenek, melyhez továbbra is várják a még családoknál előforduló képeket. - hangzott el a rendezvény a Márkói Német Nemzetségi Önkormányzatelnöke, Pataki Mihály köszöntőjében.

„... a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat." Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják hova tartoznak, de ugyanígy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni vagy inkább repülni.- osztotta meg a gondolatait a Veszprém Megyei Német nemzetiségi Önkormányzat elnöke Wagenhoffer Kornélia.

Ezzel a kiadvány segít hozzájárulni ahhoz, hogy még jobban megismerhessük gyökereinket, azt a kedves bakonyi falut, ahova ezer szállal és élménnyel kötődnek a helyiek, ahol őseik nyugszanak, ahova hazavárják, vagy ahova hazavágyódnak, mert élhetnek a szárnyalás biztosította szabadság lehetőségével. A könyv titkait feltárva mélyebben sikerül felfedezni azt az örökséget: a hitet, a kitartást, a szorgalmat, az élet szeretetét és örömét, melyet elődeiktől útravalóul kaptak, s melyet gyermekeiknek, unokáiknak kell majd továbbadniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!