Telekom Veszprém

2014.04.17. 12:30

Lesz-e idén final four?

Veszprém - Elérkezett a 2013/2014-es kézilabdaidény legfontosabb időszaka. Most következik az az akadály, amelyről eddig minden évben visszapattant a veszprémi együttes. Ezúttal mindenki bizakodó.

Horváth Gábor

Szombaton Párizsban lép pályára az MKB-MVM Veszprém KC a kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első körében. A párharc tétje a kölni négyes döntőben, a final fourban való szereplés. Ez még sosem jött össze a bakonyiaknak.

A péntek a csapat utazónapja, a játékosok jó hangulatban készülődhetnek a csatára, hiszen múlt vasárnap magabiztosan hódították el a klub 23. Magyar Kupa trófeáját. A szurkolók is bizakodva várják a Paris Saint-Germain elleni párharcot, csapategységben, játékban mindenképpen jobbnak tartják kedvenceiket az „összevásárolt” franciáknál, ráadásul az utóbbi időben csupa pozitív hír jött a bakonyiak háza tájáról. Az egyesület folyamatosan jelenti be az új igazolásokat (legutóbb a magyar válogatott első számú kapusát, Mikler Rolandot), a szerződéshosszabbításokat és a terveket, egy európai élcsapat biztos, stabil jövőképét felvázolva.

Persze nem szabad, hogy a hurráoptimizmus nagyobb legyen a koncentrációnál. Ezt hangsúlyozta Fonyó Károly klubelnök is. – A kupagyőzelem után tartottunk egy kis ünnepséget, amelyen gratuláltam a játékosoknak a sikerhez és a kifogástalan játékhoz, de felhívtuk a figyelmet: ne feledkezzenek meg arról, hogy két fontos csata még hátravan az idényből! A Bajnokok Ligájában egyértelmű elvárásunk a final four szereplés. A legjobb nyolc között vagyunk, ahol nincs könnyű ellenfél. A PSG játékosállományát tekintve egyedülálló, de csapatban nem mindig mutat jó formát. Mi arra számítunk, hogy két szoros meccset játszunk velük, de kivívjuk a továbbjutást – nyilatkozta a Naplónak Fonyó Károly.

Csapat és közönsége egyaránt nagyon várja a Bajnokok Ligája-negyeddöntő párharcot, amely szombaton Párizsban kezdődik (Fotó: Penovác Károly)

 

Az elnök a távolabbi jövőt érintő kérdésünkre elárulta: a vezetőség 2-3-4 évre előre tekintve dolgozik. – Másfél évvel ezelőtt tűzoltással kezdtük a munkát. Jól indultunk, hiszen sikerült remek igazolásokat tető alá hozni. A célunk az, hogy minden posztra legyen két világklasszis kézilabdázónk. Lehetőség szerint minél fiatalabb játékosok, azért, hogy évekre előre meglegyen a megfelelő utánpótlás. Rendszeresen nézzük a játékospiacot, elsősorban a huszonéveseket követjük figyelemmel. Úgy gondoljuk, hogy a csapat hosszú időre megfelel majd a szurkolók elvárásainak. Ebben az évben még két nagy bejelentést tartogatunk, jól haladnak a tárgyalások, de semmiképpen sem szeretnénk elkapkodni a dolgot – fogalmazott a klubvezető.

Visszatérve a közeljövőre, a BL-negyeddöntővel kapcsolatban a veszprémiek horvát válogatott kapusa, Mirko Alilovic is kifejtette véleményét. – Kemény párharcra számítok, a párizsiaknak rengeteg jó játékosuk van, akik sok problémát tudnak okozni. Ha jó lesz a védekezésünk, továbbjuthatunk. Nagyon óvatosnak kell lennünk és mindenképpen a saját játékunkat kell játsszuk – mondta a kiváló kapus, aki a napokban hosszabbított szerződést az egyesülettel, amelyet újabb három évig szolgál. – Boldog vagyok, hogy itt lehetek és a jövőben is a Veszprémet szolgálhatom. Szeretnék köszönetet mondani a klubnak, amely bízik bennem. Igyekszem továbbra is a legjobbat nyújtani és segíteni a célok elérésében. Nemcsak a magam, hanem a családom nevében is mondhatom, remekül érezzük magunkat a városban.

Carlos Ortega, a bakonyiak spanyol vezetőedzője is hangsúlyozta: elsősorban a védekezésnek kell hatékonyan működnie ahhoz, hogy továbbjussanak a Paris SG-vel szemben. A tréner elsősorban az egyéni képességeket tekintve remek csapatnak tartja az ellenfelet, azonban kiemelte, egyáltalán nem félnek a párharctól és úgy gondolja, együttese mindenképpen képes a továbbjutás kiharcolására.

A Paris SG-MKB-MVM Veszprém KC mérkőzés szombaton 16.30-kor kezdődik. A bakonyiak péntek délután edzenek a helyszínen, a magyar bajnokot mintegy hetven szurkoló kíséri el. A találkozón telt ház várható, ami körülbelül 3500-4000 nézőt jelent.

 

A Párizsnak is presztízs a továbbjutás

A Paris Saint-Germain újoncnak számít az európai kézilabdatérképen, azonban egyáltalán nem akármilyen újoncnak. A közel-keleti büdzséből építkező franciák a világ talán legerősebb keretét hozták össze rövid idő alatt. Igaz, ez a keret

egyelőre nem működik túl hatékonyan, igazi csapatként. Ami nagyjából azt jelenti, hogy támadósoruk igyekszik több gólt lőni, mint amennyit hátul kap a gárda. Nem ritka, hogy mindkét mutató harmincöt-negyven felett van. Ha a Veszprém blokkolni tudja ezt a támadósort, simán továbbjuthat, de nézzük, hogy kiket kellene semlegesíteni! A legértékesebb játékos egyértelműen a dán klasszis Mikkel Hansen, de ott van még a horvát beállós Vori, a francia szélső Abalo, de Narcisse-ről és Kopljarról sem szabad megfeledkezni. A PSG tavaly a Veszprémből is igazolt Császár Gábor személyében. A magyar válogatott irányító nem kapott túl sok lehetőséget a bizonyításra, de a bakonyiak ellen lehet, hogy kamatoztathatja tudását. A Veszprémhez hasonlóan a franciáknak is nagyon fontos, igazi presztízs a döntőbe kerülés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!