Telekom Veszprém

2014.05.31. 07:43

Lehűtött bakonyi kedélyek - A Barcelonával játszik a Veszprém a harmadik helyért

Ezen a hétvégén a németországi Kölnre figyel a kézilabdavilág. A Bajnokok Ligája négyes döntőjének első mérkőzésén az MKB-MVM Veszprém KC és a német THW Kiel lépett pályára. A németek jutottak a vasárnapi fináléba, a bakonyiak a bronzmeccsen szerepelhetnek, ellenfelük a "horrormeccsen" alulmaradó Barcelona lesz. Az összecsapásról élőben tudósítottunk.

Horváth Gábor

MKB-MVM Veszprém-THW Kiel
26:29 (13:13)

Köln, Lanxess aréna, 20 000 néző. V.: Kristic, Ljubic (szlovének). MKB-MVM Veszprém KC: Alilovic - Iváncsik T. 1, Nagy 4, Chema 2, Sulic 2, ILIC 5 (3), UGALDE 4. Csere: Vilovski 2, Schuch, Terzic, Gulyás 1, Ruesga 3, Iváncsik G. 2. Edző: Carlos Ortega. THW Kiel: Sjöstrand - Sprenger 2, Zeitz 1, Toft Hansen 1, JICHA 4, PALMARSSON 7, SIGURDSSON 6. Csere: PALICKA (kapus), Vujin 2, Ekberg 3, WIENCEK 3. Edző: Alfred Gislason.
Kiállítások: 8, ill. 12 perc.
Hétméteresek: 3/3, ill. 2/0.
Piros lap: Sulic.

Nyilatkozatok

Iváncsik Gergő: - Az első félidőben könnyű labdákat veszítettünk, amiből lerohant minket a Kiel. Pedig ezt előre meg is beszéltük, ennek ellenére legalább 8 gólt kaptunk eladott labdákból. Ettől függetlenül partiban tudtunk maradni, de nem tudtunk túl lépni önmagunkon, képtelenek voltunk ellépni tőlük.

Momir Ilic: - Kiváló ez a német csapat, a leindításaik pedig életveszélyesek. Ezt most be is bizonyították ezen a meccsen, megérdemelten nyertek. Véleményem szerint nem jött jól nekünk a háromhetes szünet, kiestünk a ritmusból. Ilyen a kézilabda, túl kell lépni mindezen, mert holnap egy újabb fontos csata vár ránk, amely reméljük jobban sikerül nekünk. A magyar szurkolók szenzációsak, a csapat motorjai ők voltak.

Carlos Ortega: - Már előre tudtuk, hogy ha a Kiel elkezd rohanni, akkor bajba kerülünk. A második félidőben már semmi sem sikerült.

Alfred Gislason: - A Veszprém játékosai jól játszottak a meccs elején, de mi nem adtuk fel, ezért tudtunk egyenlíteni. Fordulás után feljavult a védekezésünk és a kapusteljesítményünk. Ennek volt köszönhető, hogy legyőztük ezt a kiváló csapatot.

Filip Jicha: - Nagyon kemény meccset vártunk előzetesen. Ma bebizonyítottuk, hogy mi sose adjuk fel, csodálatos érzés döntőbe jutni.

Mirko Alilovic: - Először is szeretnék gratulálni. Az elején jól kezdtünk, utána nem jöttek be a lövéseink, eladtuk a labdákat. A második félidőben is meg voltak az esélyeink, de a Kiel sokkal jobban játszott, és teljesen megérdemelten nyert.

Cristian Ugalde: - A Kiel tele van gyors játékosokkal, akiket nem tudtunk ma kontrollálni. Holnapi meccs előtt fontos lesz a regeneráció: elsősorban nem fizikálisan, hanem mentálisan. Hiszünk a győzelemben. A harmadik hely sokkal jobb, mint a negyedik.

Nagy László:-  Kemény meccs volt, most látszott igazán, hogy nem kisasszonysport a kézilabda. Ezzel a részével nem is volt probléma. Sajnos a németek lerohanásait nem tudtuk megállítani, pedig erre előre készültünk. A vereségünk elsősorban ennek volt köszönhető. A holnapi meccsre pihenéssel készülünk elsősorban. Ha meglátjuk, hogy ki lesz az ellenfelünk, akkor már többet tudunk. Fizikai fáradság biztos lesz, de ez a másik csapatnál is elő fog jönni. Nagyon szeretnénk megnyerni a holnapi meccset, a motivációval nem lesz probléma, az biztos!

A Barcelona lesz az ellenfél!!

A másik elődöntő hatalmas, végletekig kiélezett csatát hozott a Barcelona és a Flensburg között. A mérkőzés végén úgy tűnt, hogy a spanyolok viszonylag simán behuzzák a találkozót, ám a német együttes feltámadt poraiból és hosszabbításra mentett. A ráadásban sem született döntés, így jöhettek a hétméteresek, amiben a Flensburg volt a jobb. Ez azt jelenti, hogy a BL fináléjában német házidöntő lesz, a felek vasárnap 18 órakor feszülnek egymásnak. Összejött a Veszprém-Barcelona párosítás is, csak nem a döntőben, hanem a bronzmeccsen, amelyet 15.15-kor rendeznek.

Barcelona (spanyol)–Flensburg (német) 36–36 (17–18, 32–32, 35–33) – hétméteresekkel: 3–5

A németek ötgólos hátrányról egyenlítettek, majd hétméteresekkel verték a Barcelonát. A vasárnapi bronzmeccsen az MKB-MVM Veszprém ellenfele a katalán csapat lesz. Fotó: Flensburg játékosai ünneplik a döntőbe jutást.

 

Ennyi volt. A bakonyiak holnap a harmadik helyért játszhatnak.

57. perc: Ruesga lő fölé. Elszállni látszanak a remények.

Lüktető a játék. Nagy szerzett labdát és volt magabiztos. Két góllal vezetnek a németek, Gislason időt kért, 6 perc van hátra. A Veszprém nem adta fel, hatalmas a küzdelem.

52. perc: két gyors veszprémi gól hozza vissza a reményeket, 23:25. Sajnos kettővel válaszol a Kiel is.

Ortega időt kért, de ismét a Kiel talált be.

50. perc: Alilovic is megmutatta mit tud. Vilovski pedig nem hibázott, ahogyan Palmarsson és Ekberg sem, három a különbség, 21:24.

48. perc: Jicha és Wiencek is gólt szerzett, Palicka ismét nagyot védett, 19:22.

Gislason időt kért.

44. perc: Ilic és Iváncsik Gergő talált be, egy gól a különbség, 19:20. Mintha a németeket zavarta volna meg a kiállítás.

Sulic kapott egyből piros lapot! A horvát könyökkel ütötte le Wienceket.

42. perc: Iváncsik Tamás szépített, miután Toft Hansent kiállították Sulicról.

Chema visszajött, de Palicka védte a spanyol irányító ziccerét, háromra nőtt a különbség.

38. perc: Palmarsson szerencsés gólt lő, majd Nagy megy bele, Zeitz eredményes elfutásból, két gól oda. Ezen a meccsen gyorsan változnak a dolgok, 16:18.

Chema helyett Ruesga irányít, miközben jól védekezik a Veszprém. Ha feláll a fal, a németeknek iszonyú nehéz dolguk van.

35. perc: Gulyás szerzett ismét vezetést a Veszprémnek Sigurdsson gólja után, majd Vujin egalizált.

33. perc: Alilovic védett nagyot, majd Palicka, de az ismétlést Ruesga bevágta, 14:13.

13:13 a félidei eredmény. Egy vitatható bírói ítélet után Sigurdsson száguldott el, majd Chema harcolt ki egy hetest, amelyet Ilic értékesített. A veszprémi drukkerek már kiérdemelték a győzelmet. Egy szektornyi magyar túlkiabálja a sokszor csak tapsikoló németeket. Persze ehhez hozzátesz a csapat is, eddig kiválóan játszanak a magyarok. A németek a leindulásaikból élnek, de Ortegáék is pontosan tudták, hogy ez a Kiel legfőbb fegyvere

27. perc: Nagy eredményes, vezet az MKB-MVM, de a németek kapusa Palicka fantasztikus, egymás után védett három óriásit a hálóőr.

Nagy László és Chema Rodriguez is visszajött.

24. perc: Félelmetes német feltámadás: egyenlített a Kiel. Sprengerék úgy rohantak jó védekezés után kétszer is át a pályán, hogy szemmel is nehéz volt követni, 11:11.

22. perc: Háromra nőtt a magyar bajnok előnye, 11:8, Sprenger találata szakította meg a Kiel rossz sorozatát.

20. perc: Sulic első góljával 10:8.

Vujinnak eddig nagyon nem megy, a volt veszprémi átlövő lövéseit Alilovic olvassa.

17. perc: Toft Hansen hozta közelebb a németeket, Zeitz viszont ismét a kiállítás sorsára jutott, 9:8.

Gislason időt kért. A veszprémi védekezés még nem állt össze annyira, amennyire szokott, támadásban viszont remekül megy a játék.

14. perc: Kettővel vezet a Veszprém. Jó védekezés után Ugalde lépett ki, 8:6.

12. perc: A harmadik két perc a meccsen, Schuchot küldték le. Az állás: 6:6.

Eddig senki sem tudott egy gólnál többel ellépni.

10. perc: Jicha egyenlített, Zeitz passzából, a dolog szépséghibája, hogy utóbbi lábbal továbbított, 5:5.

A második német hetes is kimaradt! Közben a bírók nagyon elnéztek egy lábat...

7. perc: 4:4 az állás. Ugalde gyönyörűen csavart a kapuba.

Gyorsan beindultak a csapatok. A Kiel már kétszer is tudott indítani, erre vigyázniuk kell a bakonyiaknak.

5. perc: Vilovski góljára Sigurdsson válaszolt, majd Jicha találatára Ugalde, 2:2. Palmarsson lőtt bődületes gólt, Zeitz pedig leütötte Chemát, ez is két perc.

2. perc: Sjöstrand védte Nagy lövését, Sulic két percet kapott. Vujin heteség Alilovic védte.

Szombat, 15:13: Megtörtént a játékosok bemutatása. A feszültség jól látszott az arcokon, mindkét oldalon. KEZDHETJÜK!

Szombat, 15:02: A helyszínről jelentjük: Köln felkészült a kézilabda final fourra. Az egész város Velux EHF molinókkal, zászlókkal hirdeti az év kézilabdás eseményét. A 20 ezer fő befogadására alkalmas arénához vezető úton mégsem látszik szinte semmi. Nincs dugó, néhány taxi és a tömegközlekedés járművei vannak csak az utcán. A csarnokhoz eljutni egyszerű, de bejutni annál nehezebb. Szinte az összes bejáratnál ötvenméteres embertömeg, mindenki a világ legjobb kézilabdásaira kíváncsi.
A csarnok szinte már most tele van szurkolókkal. A veszprémi B-közép már be is mutatkozott a helyieknek a több száz fős tömeg a második emeletről is bekiabálta a csarnok terét. Jelenleg a hivatalos megnyitó zajlik: fényjátékokkal, videóval és táncosokkal szórakoztatják a nagyérdeműt.

Szombat, 14:54: A csapatok melegítenek, a Veszprémnél 16, a németek keretében 14 játékos van nevezve.

Szombat, 14:30: A THW Kiel rutinos résztvevője a BL négyes döntőjének, a német trófeahalmozó eddig csak egyszer nem jutott be a final fourba. Alfred Gislason együttese 2010-ben és 2012-ben el is hódította a serleget. Érdekesség, hogy az izlandi szakember a szintén német Magdeburg edzőjeként 2002-ben épp a Veszprémet győzte le az akkor még oda-visszavágós fináléban. A bakonyiak nem nyertek még BL-t, négyes döntőben sem voltak még, ugyanakkor Carlos Ortega edző mellett Nagy László és Momir Ilic is tudja milyen felérni a csúcsra a legrangosabb kupaviadalban.

Szombat, 14:18: Természetesen nemcsak a helyszínen hatalmas a várakozás, hanem Magyarországon is, ahol rengetegen ülnek le a televízió képernyők elé, illetve a közösségi meccsnéző helyekre. Utóbbira kiváló lehetőség adódik a Veszprém Arénánál, a bakonyi csarnok előtt hatalmas kivetítőt szereltek fel, amely elé szeretettel várják azokat, akik egy igazi, közös szurkolói élményre vágynak.

Szombat, 13:24: A bakonyi szurkolótábor jelentős része egy helyen lesz a tekintélyes méretű csarnokban, a húsz ezer néző befogadására képes Lanxess arénában. Érdekesség, hogy ez a szerencsének köszönhető. A résztvevő klubok képviselőivel még a sorsoláskor számot húzattak, hogy eldöntsék, ki, melyik szektort kapja. Hajnal Csaba sportigazgató szerencsés kézzel a négyest húzta, ennél a szektornál ugyanis a felső és az alsó rész szimmetrikusan, egymás alatt/fölött helyezkedik el, így a veszprémiek egy táborként hallathatják a hangjukat. Fogják is, erre mérget vehetünk...

Szombat, 11:51: – Körülbelül 1100–1200 magyar lesz kint – tudtuk meg Ary Györgytől, az MKB–MVM Veszprém KC szakosztálymunkatársától, akit épp kiutazás közben értünk el. – Az egyesület a külön repülőgép mellett három buszt indított, de ezen kívül rengetegen jönnek mikrobusszal, vagy személykocsival. Olyan szurkoló is akad, aki minden évben ellátogat a kölni négyes döntőre, de a többség természetesen most van itt először.
Ahogyan a veszprémi csapat is.
– Amit már az úton észrevettünk az, hogy rengeteg a szimpatizáns. A román kamionostól a német autósig nagyon sokan dudáltak, integettek a veszprémi zászlóval feldíszített buszunknak. Érződik, hogy ez egy felsőkategóriás sportrendezvény. Nagy a várakozás – fogalmazott Ary György.
Azt a szállodát, amelyben a csapatok kaptak helyet, mini olimpiai faluként kezelik, a résztvevőkön és a szűk kíséreten kívül, senkit sem engednek be.

Szombat, 11:05: Még több bizakodó vélemény! 
Magyarády Péter, a klub örökös, tiszteletbeli tagja, tanácsadó: - Azt súgja egy belső hang, hogy páratlan számú helyen végzünk. Ha megverjük a Kielt, akkor azzal a lendülettel a Barcelonát is. Ha nem, akkor a Flensburgot azért legyőzzük a bronzmeccsen.
Spiler István, az MTI tudósítója: - A Veszprémnek nagyobb a motivációs bázisa, ezzel nyerhet a Kiel ellen, a tavalyi szoros párharcból kiindulva. Ilic tavaly nagyon jól játszott, ő viszont idén velünk van. Amúgy is unalmas a német, spanyol hegemónia. Barcelona ellen Nagy Laci - Ilichez hasonlóan - velünk van. Bizakodó vagyok.
Hajdú B . István televíziós riporter: - Tudás és felkészültség alapján kizárt, hogy egy meccset ne nyerjen a Veszprém. A két meccs nyerése nehéz, mert két napon belül kellene véghez vinni. A Kiel kicsit gyengébb, mint tavaly. A bírói felfogás fontos lesz, ha nem lesznek túlzó 2 percek, az nekünk kedvez. Nagy Laciban benne van, hogy ő legyen a FF legjobbja. Az első meccsen fontos lesz, hogy osztja be az erejét az MKB, mennyit tudnak a kiegészítő emberek játszani. Átlagos kapusteljesítménnyel nem lehet nyerni.

Szombat, 11:00: Helyszíni riporterünk, Komlósi Péter útitársai véleményét kérdezte.
Porga Gyula, Veszprém polgármestere: - Három hete erre a hétvégére várunk, győzelmet várok!  A négy köze jutás reális elvárás volt, a végső siker lehet csak a cél. Nagyon bízom a fiúkban.
Polyák Sándor elnökségi tag: - Folytatjuk, amit a párizsiak és a szegediek ellen csináltunk. A reményeink nagyon szépek.

Szombat, 10:56: Aki tehette, valamilyen úton (nem volt könnyű) szerzett jegyet a kölni Lanxess arénába. Az élelmesek és az optimisták már tavaly ősszel megvásárolták belépőiket a hatalmas, húszezres csarnokba, ahová minden final four–résztvevő egyesület ötszáz–ötszáz jegyet kapott. A messze földön híres bakonyi szurkolótábor ennél persze sokkal nagyobb mennyiségre tartott volna igényt, így aki kimaradt a keretből, az magánúton, internetes oldalakon, utazási irodáknál próbált hozzájutni az értékes, később akár ereklyeként is szolgáló belépőkhöz. Információink szerint akadt olyan, aki több száz eurót sem sajnált azért, hogy a helyszínen követhesse figyelemmel a négyes döntő eseményeit.

 

Hát, elérkezett a várva várt nap. A magyar bajnok MKB-MVM Veszprém KC megkezdi szereplését a final fourban, a Bajnokok Ligája négyes döntőjében. A bakonyi szurkolók és az ország kézilabda kedvelői napok/hetek óta ezzel az eseménnyel kelnek és fekszenek. Miközben több mint ezer honi drukker „szabadult rá” Köln városára, itthon is rengetegen szorítanak Európa és a világ egyik legnépszerűbb kézilabdacsapatáért.

A Kiel elleni elődöntő 15.15-kor kezdődik, de addig is igyekszünk minél több és izgalmasabb érdekességgel, információval, helyszíni beszámolóval jelentkezni folyamatosan frissülő cikkünkben.

 

Helyszíni érdekességek, előzmények

Final Four - Opening Party a kölni Lanxess Aréna előtt

Köln jelentkezik - Régi kézis barátok találkoztak

Már edzett Kölnben a Veszprém

Final Four - Opening Party a kölni Lanxess Aréna előtt

Bemutatták a 100 legfontosabb kézilabdás személyt Európából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!