Telekom Veszprém

2014.05.27. 09:45

Mirsad Terzic: ez az én városom

Veszprém - Nem tartozik az MKB-MVM sztárjátékosai közé, s viszonylag ritkán esik szó róla. Kevés sajtószereplését nemrég Carlos Ortega edző is szóvá tette, kiemelve, a csapat egyik legfontosabb emberéről van szó.

Horváth Gábor

Ha létezik a kézilabdában szürke eminenciás, akkor ő az. Támadásban ritkán van a pályán, a védelemben viszont igazi oszlopot jelent. A védekezés pedig a mai modern kézilabda, és nem mellesleg az MKB-MVM Veszprém KC, legfontosabb fegyvere, a játék igazi mozgatórugója.

Érdekesség, hogy Mirsad Terzic nem elsősorban fizikai paramétereivel emelkedik ki a veszprémi együttes hatosfalából, hanem átlagon felül játékintelligenciájával, illetve a hihetetlenül jó mentalitásával.

Tudását, rutinját a bosnyák legközelebb most hétvégén a Bajnokok Ligája négyes döntőjében kamatoztathatja. Az első ellenfél a német THW Kiel lesz, másnap pedig az elődöntő kimenetelétől függően a fináléban, vagy a bronzmeccsen lép pályára magyar bajnok.

Mirsad Terzicet az előttük álló fantasztikusan izgalmas erőpróbáról, a szezonról, a játékról és néhány kulisszatitokról is kérdeztük.

A bosnyák Mirsad Terzic (jobbra) rendkívül hasznos játékosa a csúcsra törő veszprémi csapatnak (Fotó: Penovác Károly)

- Elérkezett a szezon vége. Nincs más hátra, csak az év legnehezebb feladata.

- Így van, nagyon jó érzés, hogy pályára léphetünk a Bajnokok Ligája négyes döntőjében. Úgy gondolom, hogy nagy dolgokra lehetünk képesek a final fouron. Minden tiszteletem a Kielé, de a határozott véleményem az, hogy le tudjuk őket győzni az elődöntőben.

- Szenzációs volt, amit eddig produkáltak. A Magyar Kupa és a bajnoki cím is simán összejött, a BL negyeddöntőjében pedig kiütötték ellenfelüket. Lehet annál jobban játszani, mint ahogyan a Paris SG ellen tették?

- Mindig tudunk jobban játszani, ez a csapat képes a folyamatos fejlődésre. Igyekszünk a legjobbat nyújtani, aztán az ellenfél ezt vagy megengedi, vagy nem. A tapasztalat az, amennyiben tudjuk a saját játékunkat játszani, nincs gondunk. Most nekünk kell diktálni a tempót.

- Edzője, Carlos Ortega elsősorban Önre utalt, amikor azt mondta: néhány játékosa nem szerepel annyit a médiában, viszont hihetetlenül fontos munkát végez a csapat sikere érdekében. Mi a veszprémi védekezés titka?

- Ugyanúgy mint a támadásnak, a védekezésnek is megvan a maga rendszere. A védekezés nagyon tipikus mozgást igényel, kiemelten nagy erőnlét kell hozzá. A spanyol rendszer teljesen más, mint amit korábban játszottunk. Az egyik specialitás, hogy olyan illúziót igyekszünk kelteni a támadóban, hogy az azt hiszi, helyzetben van, de közben nincs. A lényeg: a védekezés diktálja a támadást.

- Ön egy kedves, barátságos fickó, a pályán ugyanakkor olyan csúnyán tud az ellenfélre nézni, hogy néhány játékosnak rögtön elmegy a kedve attól, hogy a kettes pozíció irányába törjön kapura. Ez is a védelmi taktika része?

- Hát igen - nevetett, komolyra fordítva a szót, nagy a nyomás a mérkőzéseken és rengeteg az érzelem, ami diktál bizonyos dolgokat. Elhiszem, hogy néha a játék hevében, a koncentráció alatt ez csúnyán néz ki, de higgyék el én a meccsen is kedves fickó vagyok...

 

- Mindkét fiam itt született, itt lettem családos ember, nagyon jól érzem magam Veszprémben. Ez az én városom - jelentette ki Mirsad Terzic. A bosnyák balátlövő 2009-ben igazolt a bakonyiakhoz, a Celje csapatából érkezett, és az elmúlt öt évben rengeteget hozzátett a csapat kiemelkedő eredményeihez. Ha kellett, első számú átlövőt játszott, de volt, hogy irányító pozícióban szerepelt, a hatosfalban pedig mindig megvolt a helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!